Kontakta en expert 031 - 51 57 77

Carstensz Pyramid

Carstensz 7-s

Mystiken ligger tät runt den resa. Berget heter Carstensz Pyramid och är 4484 meter. Vi beger oss till Papua som ligger på den västra delen av Nya Guinea som är en provins till Indonesien. Bergen på den västra delen av Nya Guinea, sträcker sig plötsligt upp ur djungeln som en hajfena. Vägen in till Base Camp är bara det i sig ett äventyr som heter duga och tar sex dagar. Du tar dig med hjälp av våra guider förbi infödingstammar och riktigt otillgänglig djungel. Berget ingår i 7 summits.

Det är inte särskilt många personer som har kommit hit för en bestigning, den första skedde 1962 och gjordes av österrikaren Heinrich Harrer. Carstensz Pyramid döptes efter den holländske utforskaren Jan Carstensz som upptäckte bergets glaciärer redan 1623.

Berget heter även Puncak Jaya och sträcker sig 4884 meter och är det högsta i Oceanien och ingår i och med det i 7 summits. Det finns fortfarande glaciärer kvar på berget men de håller tyvärr på att smälta bort helt och hållet och inom några decennier så räknas de att vara helt borta .

 

Förutom fin klassisk klippklättring så är resan verkligen en resa med ett starkt kulturellt värde, då du vandrar i en av de mest avlägsna delarna i världen långt från civilisationen. Du kommer att passera och ibland stanna i närheten av byar som ligger riktigt avlägset där din guide måste betala donationer för att gruppen ska få passera och lovas en säker väg. Det är väldigt viktigt är att alla i en grupp visar största respekt och ödmjukhet till dessa stammar.

Rutten på Carstenz Pyramid

Resan börjar med några inrikesflyg då vi siktar på att nå Sugapapa och därifrån utgår gruppen och ger sig ut på en extremt tuff vandring i sex dagar genom otillgänglig djungel för att nå fram till Base Camp. Här hittar du snart insteget till den direkta linjen du klättrar upp mot toppkammen, via den norra väggen.

Den lägre sektionen av klättringen innehåller både scrambling och klippklättring med en svårighetsgrad upp till 5.4 på klättringen. Uppe på toppkammen ska tre "hack" besegras. Vi använder jumar och fasta rep på de ställen där det behövs för säkerhet och snabb access till toppen.

Det förekommer politisk instabilitet i provinsen, restriktioner från regeringen på hur anmarschen till berget ska se, stamkrig och det förekommer även oroligheter med den lokala befolkning som jobbar i gruvan som är världens största guldgruva.

Vår samarbetspartner har vid det här laget gjort runt 160 expeditioner till berget och guiderna känner mycket folk och all logistik sitter sen länge. Du ska dock vara flexibel på att datumen kan komma att ändras något p g a omständigheter som ligger utanför vår vilja.

Du kommer att belönas med ett äventyr som får filmen "Jakten på den försvunna skatten" att blekna.

OBS: Programmet bygger på vandring in till Base Camp, det finns även möjlighet till helikopter men detta kan vara ett högst OSÄKERT kort då det är en hel del olika händelser som kan sätta stopp för en helikopterresa. Om helikopterresan ställs in, så kommer du inte att ha tillräckligt med dagar för att vandra in och tillbaka efter ditt toppförsök. Då landets och även provinsens politiska situation är instabil så rekommenderar vi starkt att se till att ha både ett bra avbeställningsskydd och självklart reseförsäkring i händelse av att hela turen måste cancelleras i händelse av något oförutsett händer som vi inte kan styra över.

Notera även att det finns en hel del arrangörer som utlovar en kortare tripp mot att de "lovar" en säker väg förbi gulgruvan, Freeport Mine, detta är illegalt och förbjudet och kan även vara väldigt farligt, då det finns grupper som har blivit tillfångatagna som har försökt detta tidigare med andra arrangörer.

Se även till att vara flexibel med datumen då dessa kan förändras. Det är en bra idé att boka biljetter som är flexibla för ändring av datum.

 

OBS: p g a konflikt i området runt Sugapa mellan två inhemska stammar är samtliga vandringar in till berget cancellerade fram till juni 2017 till att börja med. Det går fint att flyga in med helikopter fortfarande för att undvika att hamna i denna konflikt.

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Dag 1 - Avfärd Sverige. Sthlm/Gbg

Dag 2 - Ankomst Bali och vidare till Timika

Du ankommer till Bali.

På kvällen flyger du vidare mot Timika. Önskar du vara på Bali en eller några dagar tidigare bokar du din flygbiljett efter dina önskemål. Låt oss veta om du behöver hjälp med boende.

Dag 3 - Ankomst till Timika och flyg till Sugapa

Du anländer till Timika på morgonen och om vädret är tillräckligt bra så flyger du härifrån vidare mot Sugapa samma dag.

Dag 4 - Preparation inför trekken

Dina guider ordnar med bärare och tillstånd inför din spännande anmarsch till Base Camp. Övernattning på lokalt hotell.

Carstensz djungelDag 5 - Jambusiga

Du startar din vandring på bystigar och det blir senare tuffare med lera och någon flod som ska korsas. (6-9h)

Dag 6 - Camp 2

Idag är det tuff vandring inne i den otillgängliga djungeln, räkna åter igen med lera och floder som ska korsas. (6-8h)

 

Carstensz mässtältDag 7 - Camp 3

Åter en dag med vandring i djungeln. Du kommer att stöta på ytterligare lera och vattendrag som ska korsas. (5-7h)

Dag 8 - Camp 4/Honay Miring

Vandring genom lera, sand och något högland som ska passeras. (7-8h)

Dag 9 - Larson Lake Camp

Carstensz läger 4

Vi vandrar mot den lilla sjön där kvällens läger ska slås upp. Räkna med en liknande dag som gårdagen, med sand och lera och även mer högland. (7-8h)

 

Carstensz matDag 10 - Via New Zealand pass och vidare mot Base Camp

Trekken ser idag annorlunda ut när du börjar komma högre upp. Du vandrar på bergstigar, lite lättare scrambling och även klippiga stigar. Du har äntligen nått fram till Base Camp. (7-9h)

 

Dag 11 - Klättring till toppen av Carstensz Pyramid 4884 möh

Carstensz prep inför tyrolsk travers

Under en och samma dag kör du en push mot toppen och ner igen till Base Camp. Du kommer att få en del besvärlig scrambling men också lite tuffare klättring med grad 5.4 på din väg mot toppen.

Du kommer att klättra på bergets norra sida. Klippan du klättrar på är kalksten och det går fint att klättra den med alpinkängor då bergsarten ger bra friktion. Det bästa är att använda skinnhandskar då kalksten kan vara elakt mot bara händer.

Det blir användning jumar uppåt på fasta rep och även Tyrolsk travers. Uppe på kammen är det tre rejäla klippformationer som ska hanteras.

Utsikten från toppen är spektakulär med vyer över djungeln och västra Guinea. Nedklättringen följer samma väg som upp och innefattar repellering på flera ställen. (ca14h)

Carstensz sista mot toppen

 

 

 

 

 

 

Carstensz tyrolsk travers

 

 

 

 

 

 

Carstensz toppen

 

 

 

 

 

 

Carstensz Pyramid toppkammen

 

 

 

 

 

 

Dag 11 - Reservdag 

I händelse av dåligt väder så kan denna dag utnyttjas.

Carstesz läger 5Dag 12 - 16 - Vandring till Sugapa

Du följer stigar i djungeln i din väg tillbaka till Sugapa.

 

 

 

 

Dag 17 - 18 - Flyg till Timika och sen vidare till Bali

Resan börjar närma sig sitt slut och det är dags för flyg tillbaka till Bali.

Dag 19 - Bali

Du anländer till Bali.

Dag 20 - 21 - Avkoppling på Bali

Det är mycket som kan spela in för att din resa ska kunna bli någon eller några dagar försenad. Okända händelser som väder, byråkrati med mera kan sinka programmet och det är bra att ha några extra dagar i reserv om det skulle behövas. De dagarna tar du gärna på Bali om de inte behövs till anmarschen.

Dag 22 - Hemfärd

Det är tyvärr dags att ta farväl till djungeln och Carstensz Pyramid , men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och kanske filmer att visa.

Välkommen tillbaka till oss!

Pris från: 119 900 kr

I priset ingår

- Expeditionsledare,

- Klättringsguider

- Kock

- Bärare (1 bärare per deltagare, max 17 kg)

- All transfer på land

- Flyg Timika - Sugapa - Timika

- Hotell i Papua, rum delas två och två

- Hotell i Jakarta eller Bali, rum delas två och två.

- Alla måltider under vandringen och klättringen

- Gemensam klättringsutrustning

- Tält (delas två och två)

- Satellit telefon för nödsamtal

- Mat och bränsle till expeditionens bärare.

I priset ingår ej

- Internationellt flyg

- Försäkring ( innehållande helikopterevakuering, se till att ha avbeställningskydd, bra reseförsäkring) Vi kan hjälpa till, se avsnittet försäkring.

- Kostnad för tidigare ankomst till Sugapa/Bali. Eg. avbruten expedition.

- Måltider och hotell i Timika om du bor på Sheraton Hotel

- Måltider och dryck i Jakarta/Bali

- Vistelse och övernattning i Jakarta/Bali

- Visum ($25 för 30 dagar)

- Personlig utrustning

- Dricks

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Klättra Island Peak

Kvalifikationer  

Du måste ha tidigare erfarenhet av klippklättring och ha klättrat USA 5.6. Du bör också ha tidigare erfarenhet av klättring på fasta rep med jumar och vara komfortabel med repellering, då det kommer att bli en del sådant. Klippan är kalksten och ger väldigt bra friktion till dina klätterkängor. Du måste använda handskar under klättringen då stenen är elak mot huden.

 

Antal dagar: 22
Pris från: 119 900 kr
Avresedatum
  • 2017-03-07 - 2017-03-28
  • 2017-04-11 - 2017-05-02
  • 2017-06-20 - 2017-07-11
  • 2017-07-11 - 2017-08-01
  • 2017-10-03 - 2017-10-24
  • 2017-11-14 - 2017-12-05
Svårighetsgradering: 4A Läs mer om svårighetsgraderingar
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

Kundomdömen