Kontakta oss 031 - 51 57 77

Elbrus

Det högsta berget i Europa, det högsta i Kaukasus och ingår i ”7 Summits”. Dessutom så har du här en bestigning med en riktigt bra acklimatiseringsplan. 11- & 13-dagars program

Säsongen 2022 är cancellerad p g a invasionen av Ukraina

Europas högsta berg Elbrus på 5642 meter ligger i den 88 mil långa bergskedjan Kaukasus. Den ligger som en skiljelinje mellan Europa och Asien. Det är den centrala delen av Kaukasus som har de högsta topparna och flest glaciärer, här ingår naturligtvis Elbrus. Snölinjen på berget ligger högre än de gör i Alperna och man kan väl enkelt säga att själva bestigningen blir ett slags mellanting mellan Alperna och Himalaya.

 

Den norra rutten

Den här bestigningen gör vi från den norra sidan och siktar på den västra toppen som är något högre än den östra (5621m). Den norra rutten är betydligt mindre exploaterad och du hittar inga inga restauranger, hotell, linbanor eller snövesslor. Det här är riktig vild natur och i all mening vackrare än på andra sidan i vårt tycke. Här klättrar du också ett berg som vi tycker att det ska klättras med hjälp av benen. Ingen linbana upp till toppen.

Vägen till Base Camp för den norra delen av Elbrus är blandat asfalt varvat med sämre sträckor som går långsamt från Kislovodsk. Den sista biten görs med antingen jeep eller lastbil.

Alla vill nå den högsta västra toppen som tar ca tre timmar längre än till den östra, men det finns faktiskt en möjlighet att ändra sig vid 5200 meter om gruppen skulle vara sliten eller sämre väder ser ut att göra att det blir mer skyndsamt.

Acklimatiseringen är A och O för att lyckas

Adventure Lovers har lagt ett i våra ögon riktigt bra acklimatiseringsprogram, där vi använder 2-3 extradagar för de privata grupperna jämfört med många andra arrangörer. Det kommer att öka dina chanser markant att nå toppen, dessutom så minimerar det riskerna för att du ska bli höghöjdssjuk vilket tyvärr kan bli fallet för många klättrare som gör bestigningen för fort. Det handlar om säkerhet och trygghet som vanligt för oss och en för snabb och billig resa är inget vi vill erbjuda.

Därför vill vi att du kommer med erfarenhet av isyxa och stegjärn

Adventure Lovers önskar tidigare erfarenhet av stegjärn och isyxa som en del i att kvala in för en av våra grupper. Vi är relativt ensamma om detta och det är helt enkelt så att trots Elbrus är ett berg utan tekniska partier så är vädret riktigt lynnigt. Sol förvandlas till åskväder på minuter. Den klarblå himmeln försvinner i en white out. Det är mycket glaciärsprickor upp till toppen och en lång väg på snö upp och ner. Att förstå tekniker runt detta, gärna gått i replag tidigare och ha en större uppfattning runt alpinklättring gör att du kommer till Elbrus med en helt annat självförtroende och kunskap.

Vi har en fantastisk glaciärutbildning varje år i Norge där man får lära dig tekniker för stegjärn och isyxa, knopar, replag, sprickräddning samt hur det är att befinna sig i sprickan och mycket mer. Här har vi utbildat hundratals deltagare inför Elbrus och andra utmaningar. Läs gärna mer; Glaciärutbildningen

Vi har fått mycket positiv feedback från guider runt om för att vi ser till att våra deltagare kommer väl förberedda för Elbrus. Du har bergsguider med dig men är också ansvarig för dig själv och ditt välbefinnande på glaciären. Se till att ha koll på läget.

Du kan självklart skaffa dig denna erfarenhet på annat håll än vår kurs om du inte redan besitter den.

Du bär din egen utrustning ovanför Base Camp. Bärhjälp finns att tillgå mot avgift.

För 2018 är det utbyggt med nya toaletter och dusch i BC. I HC har det byggts nya hyttor och fler toaletter. Även köket blir större.

Det finns även en läkare uppe i HC som finns till ditt förfogande.

11-dagars program från 14 690 kr internationell grupp. Prisuppdatering för 2023 kommer när vi vet mer om framtiden

13-dagars program med ett acklimatiseringsschema som ger dig betydligt större möjlighet till att nå toppen, privata grupper.  Min. 5 deltagare. Sv guide - 22 690 kr. Prisuppdatering för 2023 kommer när vi vet mer om framtiden

Vid endast 2-3 deltagare - 27 190 kr för 13-dagar privat grupp. Prisuppdatering för 2023 kommer när vi vet mer om framtiden

Svårighetsgrad: PD Läs mer om graderingssystem

Privata grupper program 

Toppförsök från HC, svensk guide, utökad ack. och dubbla toppchanser - 13 dagar

Toppförsök från HC, svensk guide, utökad ack. och dubbla toppchanser - 13 dagar

Toppförsök från HC, svensk guide, utökad ack. och dubbla toppchanser - 13 dagar

Är ni en grupp på minst 4-5 personer så kan vi också skräddarsy datum för en avgång inom den bästa klätterperioden.

Internationell grupp 11-dagars program 

 

Program 

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

 

13-dagars program med sv guide, utökad acklimatisering och dubbla toppchanser.

Dag 1 – Avfärd Stockholm/Göteborg – Mineralnye Vody

Du flyger oftast via Moskva och vidare till Mineralnye Vody. Reser du med vår privata grupp så försöker vi få ihop gänget tillsammans och vår buss hämtar upp. Vi önskar att deltagare anländer 23.20 med Aeroflot avresedagen i den mån du har möjlighet till det. Buss hämtar upp på flygplatsen vid denna tidpunkt.

Kislovodsk är den sista staden innan stäppen och foten av Elbrus för bestigning på den norra sidan. Kontrollera dina flygtider, får du en längre mellanlandning behöver du lämna Sverige en dag tidigare än schemalagd anländande dag.

Dag 2 – Elbrus Base Camp

Avfärd mot Base Camp och vår buss är lastad till taket med klättrare och utrustning för bestigningen av Europas högsta berg. Bilturen är på ungefär 3-4 timmar och du når fram till den gröna och lummiga ytorna som ligger vid foten av den norra bergssidan. Base Camp ligger beläget på 2500 meter. Så snart vi har fått ordning på det mesta runt Base Camp så tar vi gärna en kortare acklimatiseringstur i området och samtidigt få bli av med stelheten efter många timmar i bilen.

Dag 3 – Acklimatiseringstur

Du kör igång på allvar och gör en bra acklimatiseringstur upp till 3100 meter. Här kommer du att se de lustiga och annorlunda ”stone mushrooms” som är upp till fem meter höga. Du går tillbaka till Base Camp där även övernattning sker.

Dag 4 – Bära utrustning till High Camp på 3700 meter

Idag får du kämpa lite extra när det är dags att bära upp utrustning till High Camp på 3700m. Du kommer in i den mer alpina zonen efter ett tag och du känner att du börjar nå högre höjder. Du hinner njuta av utsikten härifrån ett tag och sen går vi tillbaka ner till BC där du övernattar.

Dag 5 –  Vandra upp till High Camp 3700m

Du tar en tidig start och får njuta av morgonluften när du återvänder upp till High Camp på Elbrus med den sista utrustningen som du behöver inför ditt toppförsök. Den sista biten upp mot lägret är stenig morän och den allra sista biten är lite brantare innan du når upp till lägret och ibland snöfylld.

Dag 6 – Träning uppe på glaciären ca 4100-4200 meter

Vi gör en acklimatiseringstur upp på glaciären och snön. Här får du chansen att träna med stegjärn och isyxa inknuten i replag för att du ska känna dig tillfreds med utrustningen innan det är dags för ditt toppförsök. Efter detta så går vi ner till High Camp igen där du övernattar.

Dag 7 – Acklimatiseringsdag upp till Lenz Rocks – 4800 meter

Du kommer upp på glaciären igen och du får nytta av din träning från föregående dag. Det är igen speciell lutning på glaciären och det går lugnt och fint uppför. Vi är inknutna i replag för högsta säkerhet. Ner till High Camp för vila.

Dag 8 – Vildag

Du har gjort dig förtjänt av en härlig vildag, där du kan ladda energi, njut av en ledig dag. Ät och drick mycket.

Dag 9 –  Toppförsök

En tidig start och vi sätter ofta igång strax efter midnatt. Det är 1900 höjdmeter att klättra innan du får njuta av utsikten uppe på Elbrus och känna den härliga känslan av att stå på Europas högsta punkt 5642 meter över havet. Sen är det 1900 höjdmeter ner till High Camp som gäller så vi laddar för en riktigt lång dag. Du kommer garanterat uppskatta den varma middagen som väntar på kvällen.

Dag 10 – Extradag i händelse av dåligt väder

Vädret kan ofta vara lynnigt på Elbrus och extradagarna lönar sig så gott som alltid.

 

Dag 11 – Från High Camp ner till Base Camp, 2500 meter

Det är dags att bryta upp High Camp för att bära ner utrustningen till Base Camp på 2500 meter. Du kan njuta av luften som du kommer att uppleva som ”tjock”. Härlig middag väntar och sista natten i lägret innan civilisationen hägrar.

Dag 12 – Bil till Kislovodsk

Bilfärd tillbaka till Kislovodsk där du får njuta av en härligt förtjänt varm dusch och en god natts sömn i en säng. Kislovodsk är en mycket populär SPA-stad så du har alla chanser att ge dig själv extra njutning genom bad i varma källor eller bara hänga på ett SPA med massage, pool och mycket annat.

Dag 13 - Transport till Mineralnye Vody

Åker du med vår gratisbuss så bokar du ett flyg hem som avgår ca 13.00 från Mineralnye Vody. Det går annars fint att beställa en taxi till flygplatsen för andra avgångstider, ca €25/person. Resan tar ca 1h.

 

11-dagars program

Dag 1 – Avfärd Stockholm-Göteborg – Mineralnye Vody

Du flyger via Moskva och vidare till Mineralnye Vody. Vå representant står och väntar på dig utanför flygplatsen vid 14.00. Det är vidare avfärd mot Kislovodsk 14.30. Kislovodsk innan stäppen och foten av Elbrus för bestigning på den norra sidan. Resten av dagen går åt till att kolla utrustning och eventuellt komplettera med något. Kontrollera ditt flyg får du en längre mellanlandning behöver du lämna Sverige en dag tidigare än denna dag.

Dag 2 – Elbrus Base Camp

Avfärd mot Base Camp och vår buss är lastad till taket med klättrare och utrustning för bestigningen av Europas högsta berg. Bilturen är på ungefär 2,5 timmar och du når fram till den gröna och lummiga ytorna som ligger vid foten av den norra bergssidan. Base Camp ligger beläget på 2500 meter. Så snart vi har fått ordning på det mesta runt Base Camp så tar vi gärna en kortare acklimatiseringstur i området och samtidigt få bli av med stelheten efter många timmar i bilen.

Dag 3 – Acklimatiseringstur

Du kör igång på allvar och gör en bra acklimatiseringstur upp till 3100 meter. Här kommer du att se de lustiga och annorlunda ”stone mushrooms” som är upp till fem meter höga. Platsen kan också lämpa sig väl för klippklättring. Du går tillbaka till Base Camp där även övernattning sker.

Dag 4 – Bära utrustning till High Camp på 3700 meter

Idag får du kämpa lite extra när det är dags att bära upp utrustning till High Camp. Du kommer in i den mer alpina zonen efter ett tag och du känner att du börjar nå högre höjder. Du hinner njuta av utsikten härifrån ett tag och sen går vi tillbaka ner till BC där du övernattar.

Dag 5 –  Vandra upp till High Camp 3700m

Du tar en tidig start och får njuta av morgonluften när du återvänder upp till High Camp på Elbrus. Den sista biten upp mot lägret är stenig morän och den allra biten är lite brantare innan du når upp till lägret.

Dag 6 – Acklimatiseringsdag upp till Lenz Rocks – 4800 meter

Du kommer upp på glaciären igen och du får nytta av din träning från föregående dag. Det är igen speciell lutning på glaciären och det går lugnt och fint uppför. Vi är inknutna i replag för högsta säkerhet. Ner till High Camp för vila.

Dag 7 – Vildag

Du har gjort dig förtjänt av en härlig vildag, där du kan ladda energi, njut och är och drick mycket.

Dag 8 – Toppförsök på Elbrus 5642 meter

Du tar en tidig start från High Camp, runt 01.00 för att komma upp till toppen i god tid och njuta av utsikten och stillheten. Det går att bestämma om du ska göra den östra eller västra toppen innan du kommer till traversen på 5100m. Efter toppen så bär det ner till High Camp på 3700 meter.

Dag 9 – Från High Camp ner till Base Camp, 2500 meter

Det är dags att bryta upp High Camp för att bära ner utrustningen till Base Camp på 2500 meter. Du kan njuta av luften som du kommer att uppleva som ”tjock”

Dag 10 – Bil till Kislovodsk

Bilfärd tillbaka till Kislovodsk där du får njuta av en härligt förtjänt varm dusch och en god natts sömn i en säng. Kislovodsk är en mycket populär SPA-stad så du har alla chanser att ge dig själv extra njutning genom bad i varma källor eller bara hänga på ett SPA med massage, pool och mycket annat.

Dag 11 -Bil till Mineralnye Vody och hemresa

Efter frukost så tar vi dig den sista biten tillbaka till flygplatsen och din retur tillbaka till Sverige med nära och kära att få dela upplevelserna med. Bussen avgår in tid till de som reser vidare från MRV runt 13.00

Om du önskar transport till Mineralnye på annan tid så kostar det €25 p.p. Resan tar ca 1h.

OBS. Adventure Lovers förbehåller sig eventuella förändringar i programmet på grund av, bergets skick, väderförhållanden, storlek på gruppen etc.

Pris från: kr

11-dagars standard program från 14 690 kr. Du ingår i en internationell grupp.

13-dagars utökat program med ett bättre acklimatiseringsschema från 22 690,00. Du ingår i en privat grupp. min. 5 personer med svensk guide

13 dgr- direkt HC -toppen - 22 690,00 kr  

13 dgr - Vid endast 2-3 deltagare - 27 190 kr                    

I priset ingår

 • Visumstöd. Inbjudan från rysk auktoriserad organisation (€25)
 • Registrering av ditt Visum på plats i Mineralnye Vode. (€15)
 • Transport från Mineralnye Vody till Kislovodsk t&r. 11-dagar Transporten avgår 14.30 så du måste vara på plats senast 14.00 dag 1. För 13- och 14-dagars privata grupper. Vi hämtar upp med buss i Mineralnye Vody för flyget som kommer kl 23.20 med Aeroflot.
 • Transport till flygplatsen i Mineralnye sista dagen, då måste du ha ett flyg som passar in för vidare mot Moskva och vidare till Sverige med avgång runt 13.00 från MRV. Vid andra tider får du vänta på flygplatsen och om flyg på helt andra tider så ordnar du en privat transport till flygplatsen, taxi ca €25/p.p. För privata grupper så har vi en buss som avgår och är anpassad för flyget med Aeroflot som avgår från MRV kl 13.00 mot Moskva. Har du andra avgångar kan vi hjälpa till att boka taxi, ca €25/p.p Tidsåtgång för transport till flygplatsen från Kislovodsk är 1,5h.
 • Hotell 3*** i Kislovodsk för 11-dagar. Rummen delas två och två eller tre och tre. 2 nätter. Hotell 4**** för privata grupper.
 • Transport från Kislovodsk till Elbrus t&r
 • Hyttor och gemensam utrustning i Base Camp och High Camp.
 • Tält uppe vid Lenz Rock för 14-dagars gruppen.
 • Parktillstånd
 • All mat på berget.
 • Gruppguide under hela resan
 • Bergsguide. En bergsguide per 3-4 klättrare.
 • Bärare för tält och gas för 14-dagars gruppen.
 • Ett toppförsök med bergsguide.
 • Gemensam klätterutrustning så som rep ock isskruvar.

Ingår ej i priset

 • Internationellt flyg t&r
 • Luncher och middagar i Kislovodsk
 •  Hyra av personlig utrustning om så önskas (sovsäck, stegjärn, isyxa mm)
 • Service med extra bärhjälp av personlig utrustning.  Detta går att bestämma på plats. Din guide hjälper dig med detta innan du lämnar BC.
 • Kostnad för Visum.
 • Singelrum. Önskar du sova i eget hotellrum så går det bra. Kostnad för hotellrum €55-60.
 • Privat transport om du anländer efter 14.00 dag 1 eller tiderna inte passar för hemresan för 11-dagars. Pris för en taxi €25/p.p. För 13-dagars om du inte anländer 23.20 och avreser kl 13.00 med Aeroflot.
 • Du är tillbaka i Kislovodsk tidigare än programmet säger. Extradagen utnyttjades ej eller vid sjukdom. Transport från Base Camp, du kan åka med en annan organiserad tripp tillbaka till Kislovodsk om plats finns, kostnad ca 180-300 kr. Det finns ingen transport men du vill inte vara kvar i BC utan åka till Kislovodsk, kostnad ca €200. Boende i Kislovodsk, i resans pris ingår det två övernattningar här. Behöver du ha övernattningar utöver det så notera att det kan vara svårt att lediga hotellrum, priset ligger i prisspann på 400-1200 kronor/natt.
 • Försäkring. Låt oss veta om du har problem att bli försäkrad av ditt ordinarie försäkringsbolag så kan vi hjälpa dig.
 • Dricks

Nepal 2013 533

Kvalifikationer

Du som har vandrat en del tidigare och tränar regelbundet har goda chanser att klara av Elbrus. Vi vil att du har tidigare erfarenhet av användning av isyxa och stegjärn. Saknar du erfarenhet så är ett hett tips att göra som mängder av kunder till oss gjort och följa med på vår fina glaciärutbildning. Upplevde du till exempel Kilimanjaro som relativt enkelt att bestiga så är det naturligt att testa Elbrus om du vill ge dig själv en större utmaning. Elbrus kan också kvalificera till Aconcagua eller någon rolig topp i Himalaya.

Ryskt visum

Du ansöker om Visum på ryska ambassaden. Visumet gäller för 30 dagar se till att göra din ansökan i god tid före avresa, dock max 3 månader innan avresa. Det ska lämnas in personligen på ryska ambassaden/Konsulära avdelningen. Boka en tid till Konsulära avdelningen via ryska visumcentralen (kan göras online) eller på tel: Stockholm: 08- 510 64 770 Göteborg 031- 301 31 70. En bokning per en visumansökan.

Du kan hämta och lämna dina handlingar både i Stockholm och Göteborg.

Detta ärende tar MINST 5 arbetsdagar och ibland upp till 13 arbetsdagar. Kostnad 350 kronor för svenska medborgare + 315 kr i serviceavgift. Du kan också använda dig av expresservice vid brådskande ärende 350+495 (2019). Det finns ombud som kan besörja att både skicka in och skicka tillbaka ett färdigställt Visum till dig mot betalning. Tex här

Alla regler för visumansökan från ryska ambassaden: Läs noggrant Visumansökan

I ansökan ska det finnas följande:

Visumstöd. Inbjudan från en auktoriserad rysk organisation (det hjälper vi till med). Det tar ca 7 arbetsdagar för att bli klart. Inbjudan kommer till ditt email, du skriver ut det och bifogar det tillsammans med din ansökan.

Visumansökan (fylls i Online).

Bekräftelse på din reseförsäkring. Innehållande ditt namn, tidsperiod för resan samt giltighetstid.

Passfoto i färg (35×45 mm)

Pass i original. Det ska vara giltigt minst 6 månader från utresa i Ryssland och det måste finnas minst två blanka sidor i ditt pass.

OBS Det får inte finnas fel eller skador på ditt pass då avslås visumansökan.

Inom tre dagar efter att du har nått din destination så måste du registrera ditt visum. Det ombesörjer våra ombud nere i Mineralnye Vode åt dig. 

Utrustning

 

Utrustningslista

Vi skickar en komplett utrustningslista till dig efter bokning.

Antal dagar: 13
Svårighetsgradering: PD Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
”Jag har rest med Adventure Lovers vid två tillfällen. I juni i år var jag på glaciärkursen i Jostedalen och för ett par dagar sedan kom jag tillbaka från Elbrus i Ryssland. Fantastiskt upplägg under båda resorna. Guider från båda resorna var av första klass som inte bara tänkte på ens säkerhet, utan även motiverade en att kämpa vidare när det kändes tungt. Det bästa med att resa med adventure lovers är de underbara människor man stöter på. När man åker på dessa expeditioner möter man människor som är likasinnade med samma mål; att nå toppen! Jag kan varmt rekommendera och kommer definitivt resa med AL igen!”
Karolina
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

"Jag klättrade Elbrus sommaren 2016 och besteg den västra toppen på 5642m. Vår resa var ett äventyr, från början till slut och jag har inget överhuvudtaget att klaga på. Jag är fantastiskt nöjd med resan och jag tycker att allt levde upp till mina egna förväntningar. "
Patrik
”Länge har jag funderat på hur jag ska kunna förverkliga mina drömmar om att bestiga högre berg vilka kräver lite mer utifrån ett planerade och organisatoriskt perspektiv. Jag bestämde mig för att låta Adventure Lovers hjälpa mig och vilket rätt beslut det var! Min resa till Elbrus i Ryssland präglades inte bara utav ett säkert, kompetent och stöttande guidande utan även av en underbar totalupplevelse som för mig kompletterande upplevelsen av av att stå på toppen 5 642 m.ö.h. och känna sig omhändertagen av både Adventure Lovers och existensen. Nu vet jag vem jag kommer att anlita för mina fortsatta expeditioner!”
Jayesh
"Tack för allt med Elbrusresan! Jag kommer helt klart rekommendera Adventure Lovers för vänner och bekanta!"
Oskar
"Min Elbrusklättring med Adventure Lovers fungerade klockrent från början till slut. Klättringsguidens skicklighet är avgörande för framgång och vår guide motsvarade alla förväntningar. Detsamma gäller service och kringarrangemang både inför och under resan. Det här är andra gången jag anlitar Adventure Lovers som arrangör för en alpin bergsklättringsresa och jag har varit mer än nöjd båda gångerna."
Staffan
"Måste säga att hela resan var riktigt bra arrangerad, allt fungerade utmärkt, hotell, guider (oj vilka bra guider), transporter mm. Tack så mycket!"
Christian M
"Adventure Lovers och deras samarbetspartner i Ryssland gav hela vår grupp de bästa möjliga förutsättningarna för att nå toppen och jag kände mig hela tiden trygg med att de hade koll på läget – med allt från visumansökan till säkerhet på berget. Jag skulle utan tvekan rekommendera mina vänner att boka sin resa med dem för att få en fin upplevelse på den vackra norra sidan av berget."
Magnus
"Jag hade varken kunskap om Ryssland som land eller berget Elbrus i sig, så det kändes tryggt och skönt att anlita Adventure Lovers och med varm hand överlåta arbetet med bland annat logistik och upplägg för själva bergsbestigningen. Under ledning av en erfaren huvudguide med mycket god lokalkännedom, kunde jag fokusera på utmaningen i sig och ta mig an berget. Acklimatiseringen fungerade utmärkt och vädrets makter var på min sida, så till slut fick jag stå och blicka ut ovan moln på Europas högsta topp. Det var den första men definitivt inte sista bergsbestigningen jag anlitade Adventure Lovers för. "
Peter
"Tack så mycket Adventure Lovers för denna oförglömliga resa. Med ert upplägg och den suveräna acklimatisering fick vi bästa möjliga förutsättningen att nå toppen (vilket vi alla gjorde) på ett säkert och tryggt vis! Ni gav ett varmt välkomnande och bra engagemang från första stund och var väldigt professionella. Jag kommer absolut att rekommendera Adventure Lovers för andra och förhoppningsvis själv åka med er igen!"
Chrille
"Tack för en väldigt trevlig och proffsig resa till Ryssland, allt var kanon! Pricken över i:et var ju att komma upp på toppen, men också att träffa så många trevliga människor. Krister och Ksenia vilka proffs till guider, dom  gjorde den här resan lite extra oförglömlig :)
Jan
"För Elbrus så kan jag säga att jag tycker det var proffsigt arrangerat från början till slut. Att rekommendera personer som skall klättra på Elbrus att gå glaciärträningen i Jostedalen var ett mycket bra initiativ för att dels höja säkerheten för varje individ och dels veta att gruppen är förberedd för vad som kan hända på berget. Stor eloge för det initiativet! För dem som inte har någon vana av alpinism så är det perfekt start på en sådan här expedition. Michael var först med att prova att sätta tält uppe vid Lens Rocks som ligger på 4800m för att på så sätt få en kortare toppdag och detta var alla i gruppen med på och det resulterade i en fantastiskt toppdag som var kortare och visst att dagen innan blir lite tyngre att bära upp då vi behövde mat osv med oss men det var inga problem för att dagen efter få en kortare toppdag. Det sköttes helt perfekt och det var en framgång då alla nådde toppen. Resan och bestigningen överlag för fantastiskt alltifrån all planering från Michaels och Adventure Lovers sida till människorna, gruppen och guiderna. Sen att vädret var med oss i stort sett hela tiden gjorde inte resan sämre. Allting var välplanerat med båda mat och logi och logistiken fungerade väldigt bra på alla sätt. Jag kände mig trygg under hela resan och jag gillade upplägget med några extradagar för att få en bättre acklimatisering på berget. Angående guiderna så skötte dom sig exemplariskt och tänkte alltid på säkerheten först vilket är extremt viktigt på en sådan här expedition. Dom blev en del av gruppen och informerade oss väl om vad som skulle ske kommande dagar osv och det var aldrig några problem. Angående Adventure Lovers och Michael kan jag inget annat än att rekommendera er att åka med på resor. Michael skötte all information inför resan väldigt bra och såg till att vi var förberedda och Michael är seriös och tar hand om sina kunder på ett bra sätt som jag uppskattar väldigt mycket. Jag har därför beslutat mig att åka till Denali nästa år även med Adventure Lovers för jag vet vad jag får när jag åker med dom."
Stefan
"Jag vill först tacka för all hjälp, extra plus för glaciärträningen i Norge som verkligen var toppen i sig och för trygghetskänslan på Elbrus. Kändes som vi var helt klart mest förberedda i vår grupp på Elbrus, vilket gjorde att vi kunde njuta mer av berget och omgivningarna! Vi hade en väldigt fin toppdag med soligt och vindstilla väder som gjorde toppdagen till en av de vackraste jag upplevt. Acklimatiseringsdagarna var perfekt för egen del."
Victor
Tack, det var en fantastisk upplevelse att få bestiga Elbrus. Nati har gjort ett superfint jobb. Alltid glad, positiv och mån om att alla skall bli hörda och sedda. Hon har hela tiden gett ett avslappnat intryck trots att jag vet att hon har mycket att hålla reda på. Jag är övertygad om hennes sätt har starkt bidragit till den extremt goda sammanhållningen i gruppen.
Christian
Resan till Elbrus har varit kanon och har verkligen överträffat mina förväntningar. Boendet i Kislovodsk, Base Camp o High Camp har varit bra. Även maten har varit bra, framför allt i High Camp där personalen la ned lite extra energi för att vi skulle vara nöjda. Det har också varit mycket mat vilket jag uppskattat. Faciliteterna i camperna har varit bra, speciellt i Base Camp. På High Camp hade duschen blåst sönder men den var inget jag tror någon räknat med att vi skulle ha. Upplevde inte att det var några problem med kö till dass eller dusch utan det funkade bra. De ryska guiderna har varit duktiga på berget och trevliga att umgås med när vi haft tid över. Det blir en del kulturkrockar ibland men det var inga större grejer. Gruppen har verkligen funkat bra. Vi har haft roligt tillsammans och god stämning hela tiden. Jag tycker Nati gjort ett jättebra jobb. Hon har bidragit till god stämning, informerat och organiserat bra. Det är ingen lätt uppgift att komma till berget utan att ha varit där tidigare o leda en grupp tillsammans med ett flertal ryska guider som har väldigt bestämda åsikter om hur berget ska bestigas. Nati lyssnade runt vad gruppen ville och gick på det vilket blev väldigt bra i slutändan. Jag uppfattade det som att vägvalen gruppen ville göra krävde en hel del fotarbete från Nati gentemot övriga guider och det löste sig riktigt bra och alla parter vart nöjda. Vi är riktigt nöjda med Natis insats. Att hela gruppen kom upp var väldigt roligt. Jag kände att jag hade mer att ge vilket kanske öppnar upp för nya berg. Ska först smälta den här resan ett tag så får vi se vad som blir nästa målsättning. Tack!
Henrik
Stort tack! Guiderna var super, var riktigt duktiga och var oerhört lärorikt att få följa med just med dem. Ska även tilläggas att en stor anledning till varför så många kom upp var just pga av dem. Generellt var det riktigt bra mat resan igenom och hela arrangemanget kring både BC och HC var topp!! Hela resan från start till slut blev ett minne för livet och något som står ut betydligt mer än andra semestrar som man kommer titta tillbaka på med glädje!
George
Bra arrangör, när man ringer tillbaka ett halvår senare så är man tjenis med Micke innan man ens hunnit presentera sig! Everest BC, Kaha Pathar och Elbrus och förhoppningsvis Peak Lenin...
Daniel
”Yes, vi nådde toppen! Vi gjorde jobbet! Allt det andra som måste till fungerade toppenbra. Ett kanonupplägg levererat av Adventure Lovers som gav oss förutsättningar att nå toppen. Ordning och reda och en riktigt bra acklimatiseringsplan grundade för framgången. Mycket bra guider som såg till att vi utvecklade vår kompetens och trivdes. En fantastisk upplevelse på snö och is med ett gött gäng ger mig många fina minnen. Adventure Lovers levererade återigen ett kanonupplägg.”
Kenneth
Jag tycker att upplägget av hela resan var jättebra. Allting flöt på! Guiderna kring oss var så omtänksamma och såg till vår säkerhet! Jag upplevde att toppdagen blev mycket lyckad med noggrann acklimatisering och vädret var på vår sida!
Mikael
Det har varit en fantastisk resa, allt har flytit på och varit kanon! Valeri är en underbar person och väldigt bra guide, mycket glad att ha träffat honom. Toppdagen var bra - vi hade en jäkla tur med vädret. Alla kom upp utom en som avstod. All personal i både Kislovodsk, base camp och high camp har varit grymma!
Philippa
Jag är överhuvudtaget nöjd med resan. Valeri var mycket lugn, förtroendeingivande och verkade verkligen måna om oss. Boendet i BC blev ju klart över förväntan då vi bodde två i dom stora tälten. Blev som att man hade ett ”rum” för sig själv. Boendet i HC var också bra, även om vi tre som bodde i en av det nya ”hyttorna” reagerade på att det inte fanns någon ventilation. Valeri fixade dock detta till oss, så vi kunde ha en av ”dörrarna” lite öppen under natten. Som sagt, jag är nöjd med allt. Toppnatten gick ju också bra. Vi hade en enorm tur med vädret vad jag förstår. Jag var ganska trött innan det sista biten, där man ”knyter” in sig på fast rep. Vi hade dock en lite paus där, för att lämna av lite utrustning mm, och jag tog en energi bar, vatten och även en energigel, och återfick krafterna då. Annars upplevde jag det som att det gick bättre än vad jag hade förväntat mig. Det var verkligen en härlig känsla att stå där på toppen efter alla förberedelser.
Tomas