Kontakta oss 031 - 51 57 77

MTB i de sagolika Dolomiterna

Bästa mountainbikingen i Dolomiterna

Italienska Dolomiterna har alltid lockat mycket vandrare och klättrare med sina otroliga berg. Våra guider har letat, provcyklat och verkligen kämpat för att hitta den bästa mountainbikeresan i Dolomiterna. De är proffs rakt igenom så naturligtvis har de fått fram ännu en fantastisk resa.

Enorma rosfärgade berg sticker upp som stora öar i detta härliga bergslandskap. Du kommer att bjudas på teknisk stigcykling, riktigt snabba nedfarter och en del bergspassager där du måste hålla en perfekt balans.

Du sover i vackra Tyrolska hyttor och äter förstklassigt under hela resan.

Dolomiterna är UNESCO-certifierat. Sydtyrolen liknar inte riktigt något annat i Europa och de kör helt sin egen stil. Att italienare kör mer tyskt/österikiskt säger väl egentligen allt om att de värnar helt över sin egen plats och kultur.

De allra flesta människor som besökt den vackra plats förälskar sig i den och återkommer. Vi vågar lova att det blir detsamma för dig.

Välkommen till en fantastisk mountainbikeresa i Italien.

Fakta om resan:

Distans: 350 km

Uppför: 10 300 m

Nerför: 11 500 m

Resans längd: 8d/7n

Terräng: Från lätt till väldigt teknisk stigcykling. Klippigt och rotbetäckt underlag då och då. Många sträckor som har "hike a bike-sektioner"

Geografiskt: Börjar och slutar i Bolzano i Italien.

Boende: Hotell (rum delas 2 och 2), bergshyttor.

Minimum deltagare: 4 pers.

Svårighetsgrad: 4/5. Du cyklar troligen runt 4 gånger i veckan och minst 1 1/2 h per gång. Du klarar långa distanser och har en riktigt god fysik. Du ska klara riktigt tuffa ansträngningar med väldigt hög puls under 7-10 minuter flera gånger varje dag på denna resa. Du ska klara stigningar på runt 1500 höjdmeter varje dag under denna vecka. Du har högst troligt redan deltagit i tuffare mtb-tävlingar/events. Du klarar att putta eller bära din mountainbike under längre sektioner, minst 20 minuter.

Teknisk svårighet: Du är en erfaren mountainbikecyklist. Du cyklar obehindrat på grus/jord, lera, klippa och lössten. Det är inga problem med brant stigcykling. Du gillar tekniska utmaningar och vill utvecklas på dessa. Du klarat tajta svängar och vill lära dig mer om hur du blir ännu bättre på dessa.

Program

Dolomit mtbDag 1 - Ankomst till Bolzano

Du anländer till Bolzano och efter att alla har mötts så är det dags att ta sig in i de vackra Dolomiterna med hjälp av minibuss. Du startar i Passo di Costalunga och via Passo Nigra. Först mot Rosengarten och anländer senare till Col del Ciampac. Härifrån blir det en så kallad "balcony trail" som körs till du når Refugio Bella Vista. Som du hör av namnet så är utsikten magnifik från hyttan.

Det är dags för en rejäl utförskörning ner till Val di Fassa, vägen blir både jeepväg och stigcykling. När du har kommit ner till dalens botten så följer du floden Avisio uppför dalen. Den avslutas med en rejäl körare på 900 höjdmeter upp till Val di Dona. Dagen slutas med utförskörning på stigar till du når Val Duron.

Här tar vi kväll och natt och du bor vid foten av Dolomiti di Sella. Stället ligger väldigt mäktigt så gå gärna omkring i omgivningarna och ta in atmosfären.

Dags för riktigt bra käk och säkert en dubbel espresso.

Distans: 50 km

Uppför: 1400 m Nedför: 1500 m

Dag 2 - Alta Badia - San CassianoBästa Mountainbike i Dolomiterna

Du kommer att stigcykla på ännu en balcony trail på de fantastiska klipporna uppe på Sasso Piato. Stigen brantar upp hela 500 höjdmeter och du får bita i, men du hinner också njuta av detta härliga bergslandskap som heter Val Duron. Du når fram till ett klassiskt cykelställe för landsvägsåkarna som heter Passo Sella. Stigcyklingen är snabb och direkt på många ställen och du kommer senare ut på lite större stig på den östra balkongen av Sasso Piato.

Här har du en absolut hänförande utsikt över de öliknande bergformationerna i Sellamassivet. Du får nu belöning med en schyst downhill hela vägen ner till kända skidorten Val Gardena.

Från Val Gardena så är det brant uppför som kommer att plana ut när du lämnar skogen bakom dig.

Från Passo Gardena tar vi oss fram på en riktigt härlig downhill genom Puez kuperade terräng. Ovanför dig hittar du den fina toppen Sassongher. Du har hunnit fram till Val Badia som är den snygga resorten i Corvara. Mellan Corvara och San Cassiano befinner du dig nu i den pittoreska dalen där du med skön och lätt downhill tar dig fram längs Gardera River. Samla krafter i utförskörningen och ladda för nästa backe.

Du svänger nu höger och börjar en lättare klättring längs flodbanken till San Cassiano-floden. Det är lätta fina spår och du kör i skuggan inne i skogen på väg mot den lilla trevliga byn San Cassiano. som kommer att vara din bas under de följande två nätterna. Du befinner dig nu vid foten av Fanes nationalpark och är helt omringad av imponerande bergstoppar. Njut och gå en runda innan middagen står på bordet.

Distans: 65 km

Uppför: 1900 m Nedför: 2000 m

Dolomit mtb 3Dag 3 - Tur i Fanes nationalpark

Efter en bra frukost så cyklar du en rejäl runda i nationalparken. Du börjar med en lätt uppvärmning när det börjar uppför direkt upp till Passo Falzarego. Från passet så väntar ännu en fantastisk stigcykling, du kommer bli helt lyrisk över denna. Du cyklar vid foten av den imponerande Tofane som är helt dominerande i den berömda Cortina d'Ampezzo-dalen. Dalen bjuder på många spännande passager med både skog och bergsklyftor. I slutet av denna balcony trail så är det full fart genom tallskogen.

Det är dags för en längre klättring och du ska upp till mitten av Fanes nationalpark. Du hinner dock med ett stopp för att stretcha ut benmusklerna och njuta av vattenfallet i Fanes. Du får en härlig stig här som bjuder på både branta sektioner med högt fokus till mer avslappnade delar där du får möjlighet till återhämtning. Uppe på toppen av klättringen befinner du dig vid kanten av ett vattendrag och det ser ut som tiden har stått still här i alla tider.

Du kommer att behöva traversera platån från sida till sida fram till dess att du når veckans mest tekniska utförskörning. Du kommer att behöva bära din cykel i 20 minuter i detta område, men med tanke på den vackra omgivningen så kommer det ändå att gå lättare. Hela miljön med bergstoppar och branta sidor är signifikant för Dolomiterna och du är nu mitt uppe i alltihop på denna härliga äventyrsresa på din mountainbike. Du cyklar tillbaka till San Cassiano efter denna spektakulära dag.

Distans: 60 km

Uppför: 1900 m Nedför: 1900 m

Dag 4 - AllegheDolomit mtb 4

Du lämnar San Cassiano bakom dig och tar sikte mot Alleghe. Du cyklar på kammen till Pralongia. Uppförskörningen går genom gröna ängar som här och där har små trähyttor. Bakom dig har du magnifik utsikt över Fanes bergskedjor.

När du når slutet på kammen så har du nått en panormaställe som nog måste räknas som en av de absolut bästa ställena i hela Dolomiterna. I 360 grader så ser du Marmolada och dess glaciärer, Sellamassivet, Fanes nationalpark, Tofane, Civetta och mycket mycket annat. Njut och ta in detta ögonblick. Kameran är garanterat framme här.

Nu blir det downhill ner till Salvazzafloden innan du når till nästa flod som heter Cordevolle. Efter dessa så följer du en rad olika vägar och stigar ner till majestätiska Lago di'Alleghe. Övernattning på hotell alldeles in till en sjö.

Distans: 55 km

Uppför: 1400 m nedför: 1800 m

Dolomit mtb 6Dag 5 - Cavalese

Idag blir det cykling i en annorlunda miljö då du tar dig fram över de gröna dalarna i Cordevolle och Bioisfloden. Du kommer att byta kant av floden flera gånger innan du når fram till Falcade. Härifrån så blir det minibuss i 30 minuter där det inte finns några andra alternativ till dess att vi når Paso di Valés. Det är dags att hoppa på cykeln igen vid passet och ner mot det skogsklädda Lago di Pannevegio. En vacker stig längs floden tar dig till en trollskog i ordets rätta mening.

Du anländer till de gröna och sköna ängarna som tillhör Val di Travignolo. Detta är ett ställe där du ofta hittar italienare som behöver komma bort från storstadsstressen och tillbringar sina helger häruppe.

En smal stigcykling genom skogen tar dig ner till foten av Monte Agnelo som ligger på 2358 meter. Här tillbringar du även natten.

Distans: 50 km

Uppför: 1400 m Nedför: 1100 m

Dag 6 - Cavalese till BolzanoDolomit mtb 7

Sista dagen på resan blir det till att börja med cykling på ängar och genom små pittoreska bergsbyar. Det är dags för en stigning som kommer att ta dig upp till Paso Cugola. Du måste verkligen göra det bästa av denna sista större klättring, där du kommer fram till hjärtat av Cerno Nero. Återigen har du hänförande utsikt över bergskedjorna.

Du kommer att cykla genom typisk alpmiljö som, skog och ängar, se små fina trähyttor och säkert kor lite här och där, med andra ord idylliskt.

I en blandning av olika spår tar du dig fram till du når kyrkan Santurio di Pietralba som är ett pilgrimsställe. En imponerande kyrka som byggdes på 1500-talet. Kyrkan har ersatt ett litet kapell som sägs ha byggts av en lokal bonde som lät uppföra denna efter att Jungfru Maria botade honom från en svår sjukdom.

Nu är det utför som gäller och i 1200 meter kan du tjuta och njuta på hojen till du når Bolzano för att här avsluta denna fina upplevelseresa.

Utförslöpan är en pilgrimsled som kantas av kors och du når fram till Bratenbachfloden som du följer till det öppnar upp sig och du ser Bolzano torna upp sig. Sista biten in cyklas på små vägar och genom äppelodlingar och detta avsnitt blir det sista på cykeln.

Montera ner din cykel och gör den klar för transport följande dag.

Dags för en avslutsmiddag och säkert några kalla öl.

Distans: 50 km

Uppför: 1700 m Nedför: 1800 m

Dolomit mtb 8Dag 7 - Hemresa

Det är dags för att åka ut till flygplatsen efter frukost och skryta för alla där hemma om vilken vecka du har varit på och allt du har lyckats prestera, lärt dig nya tekniker och definitivt bättrat på konditionen ytterligare.

Bra jobbat!

Pris från: 18 645 kr

Ingår i resan

 • Cykeltröja
 • Punch power ekologisk energidryck
 • 7 övernattningar
 • Måltider, från middag på lördagen till frukost hemresedagen (lördag)
 • Picnic-luncher
 • Professionella cykelguider
 • Bagagetransport från ställe till ställe

Ingår ej i priset

 • Internationellt flyg t&r
 • Kostnad för eventuella cykelreperationer och underhåll
 • Transfer till och från start- och avslutsställe.
 • Hyra av cykel
 • Alkohol
 • Drycker, som läsk, mineralvatten mm
 • Dricks
Antal dagar: 8
Pris från: 18 645 kr
Svårighetsgrad:
Medel svår
Avresedatum
 • 2019-06-22 - 2019-06-29
 • 2019-06-29 - 2019-07-06
 • 2019-07-06 - 2019-07-13
 • 2019-07-13 - 2019-07-20
 • 2019-07-20 - 2019-07-27
 • 2019-07-27 - 2019-08-03
 • 2019-08-03 - 2019-08-10
 • 2019-08-10 - 2019-08-17
 • 2019-08-17 - 2019-08-24
 • 2019-08-24 - 2019-08-31
 • 2019-08-31 - 2019-09-07
 • 2019-09-07 - 2019-09-14
 • 2019-09-14 - 2019-09-21
 • 2019-09-21 - 2019-09-28
 • 2019-09-28 - 2019-10-05
 • 2019-10-05 - 2019-10-12
 • 2019-10-12 - 2019-10-19
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail to someone

Intresseanmälan

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kundomdömen