Kontakta oss 031 - 51 57 77

Carstensz Pyramid

Mystiken ligger tät runt den resa. Berget heter Carstensz Pyramid och är 4484 meter. Vi beger oss till Papua som ligger på den västra delen av Nya Guinea som är en provins till Indonesien. Bergen på den västra delen av Nya Guinea, sträcker sig plötsligt upp ur djungeln som en hajfena. Vi använder helikopter nuförtiden då olika problem med de inhemska stammarna gör det riskfyllt att vandra genom djungeln. Berget ingår i 7 summits.

OBS: Avvaktar säkerhetsläget!

Det är inte särskilt många personer som har kommit hit för en bestigning, den första skedde 1962 och gjordes av österrikaren Heinrich Harrer. Carstensz Pyramid döptes efter den holländske utforskaren Jan Carstensz som upptäckte bergets glaciärer redan 1623.

 

Berget kallas även Puncak Jaya och sträcker sig 4884 meter och är det högsta i Oceanien och ingår i och med det i 7 summits. Det finns fortfarande glaciärer kvar på berget men de håller tyvärr på att smälta bort helt och hållet och inom några decennier så räknas de att vara helt borta.

Förutom fin klassisk klippklättring så är resan verkligen en resa med ett starkt kulturellt värde.

Resan börjar med ett inrikesflyg då vi ska anlända till Timika och därifrån utgår gruppen med helikopter som nuförtiden är den absolut säkraste sättet att anlända till Base Camp. Här hittar du snart insteget till den direkta linjen du klättrar upp mot toppkammen, via den norra väggen.

 

Den lägre sektionen av klättringen innehåller både scrambling och klippklättring med en svårighetsgrad upp till 5.4 på klättringen. Uppe på toppkammen ska tre "hack" besegras. Vi använder jumar och fasta rep på de ställen där det behövs för säkerhet och snabb access till toppen.

Våra guider har vid det här laget gjort över 180 expeditioner till berget och de känner mycket folk och all logistik sitter sen länge. Du ska dock vara flexibel på att datumen kan komma att ändras något p g a omständigheter som ligger utanför vår önskan.

Torr säsong: april - oktober*

Regnsäsong: oktober - mars*

* Berget omges av tropisk regnskog så vädret är svårt att förutse oavsett säsong. Rejäla väderfenomen i Australien påverkar också nästan alltid Carstensz Pyramid på något sätt.

OBS: Om helikopterresan ställs in, så kommer du inte att ha tillräckligt med dagar för att vandra in och tillbaka efter ditt toppförsök. Då landets och även provinsens politiska situation är instabil så rekommenderar vi starkt att se till att ha både ett bra avbeställningsskydd och självklart reseförsäkring i händelse av att hela turen måste cancelleras i händelse av något oförutsett händer som vi inte kan styra över.

Notera även att det finns en hel del arrangörer som utlovar en kortare tripp mot att de "lovar" en säker väg förbi guldgruvan, Freeport Mine, detta är illegalt och förbjudet och kan även vara väldigt farligt, då det finns grupper som har blivit tillfångatagna som har försökt detta tidigare med andra arrangörer.

Se även till att vara flexibel med datumen då dessa kan förändras. Det är ett måste att boka öppna flygbiljetter för eventuell ändring av datum för hemresan.

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Dag 1 - Avfärd Sverige. Sthlm/Gbg

Dag 2 - Ankomst Bali

Transport till ditt hotell där du kan vila upp dig

Dag 3 - På Bali

Njut av dagen. Kontroll av utrustning och kanske en del ompackning. Önskar du vara på Bali några dagar tidigare än detta program så hjälper vi dig gärna med bokning av hotell.

Du lämnar ditt hotell på Bali runt 23,30 och transport sker mot flygplatsen för flyg mot Timika.

Dag 4 - Flyg till Timika

Du lyfter mot Timika ca 01,25 och anländer runt 06.00. Du checkar in på hotell och vi hjälper dig att se över din packning till berget så du har med det det du bör ha. Du kommer också att ha en briefing om klättringen här.

Dag 5 - Helikopter till Carstensz Pyramid Base Camp (Yellow valley), 4300 m - acklimatisering runt BC

Tidig transport med helikoptern upp till Base Camp på 4300 meter.

Dag 6 - Acklimatisering runt BC

Du har en dag där du gör en bra acklimatisering inför morgondagens toppförsök.

Dag 7 - Klättring till toppen av Carstensz Pyramid 4884 möh

En tidig start för att du ska hinna tillbaka till BC, vi drar igång toppförsöket runt 05-06. Under en och samma dag kör du en push mot toppen och ner igen till Base Camp. Du kommer att få en del besvärlig scrambling men också lite tuffare klättring med grad 5.4 på din väg mot toppen.

Du kommer att klättra på bergets norra sida. Klippan du klättrar på är kalksten och det går fint att klättra den med alpinkängor då bergarten ger bra friktion. Det bästa är att använda skinnhandskar då kalksten kan vara elakt mot bara händer.

Det blir användning av jumar uppåt på fasta rep och även Tyrolsk travers. Uppe på kammen är det tre rejäla klippformationer som ska hanteras.

Utsikten från toppen är spektakulär med vyer över djungeln och västra Guinea. Nedklättringen följer samma väg som upp och innefattar repellering på flera ställen. (ca14h)

Carstensz prep inför tyrolsk travers

Carstensz sista mot toppen

 

 

 

 

 

 

Carstensz toppen

Carstensz Pyramid toppkammen

 

 

 

 

 

 

Dag 8 - Flyg från Base Camp - Timika

Övernattning i Timika eller vidare direkt till Bali beroende på hur det ser ut med flyg. Om inga flyg bokar vi in dig på hotell i Timika.

Dag 9 - Flyg till Bali eller på Bali

Du tar antingen ett tidigt flyg från Timika eller kom du hit redan dagen innan så har du fritt program under hela dagen. På kvällen så är det dags för en härlig idag för att få fira ditt äventyr på Carstensz.

Dag 10 - Reservdag 

I händelse av dåligt väder eller förseningar för helikoptern så kan denna dag utnyttjas.

Dag 11 - Reservdag

Dag 12 - Hemfärd

Det är tyvärr dags att ta farväl till Papua och Carstensz Pyramid, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta och bilder och filmer att visa.

Önskar du stanna några extra dagar på Bali för sol och bad och vill ha hjälp med bokningar så låt oss veta om vi kan hjälpa dig.

Välkommen tillbaka!

Pris från: kr

I priset ingår

 • Expeditionsledare,
 • Klätterguider
 • Kock
 • All transfer på land
 • Flyg Bali- Timika-Bali
 • Hotell i Timika, delas två och två
 • Hotell i Jakarta eller Bali, rum delas två och två.
 • Alla måltider under klättringen i BC
 • Gemensam klätterutrustning
 • Tält (delas två och två)
 • Satellit telefon för nödsamtal

I priset ingår ej

 • Internationellt flyg (boka en öppen biljett för flexibel återresa)
 • Försäkring ( innehållande helikopterevakuering, se till att ha avbeställningskydd) Vi kan hjälpa till, se avsnittet försäkring.
 • Kostnad för tidigare ankomst till Bali. Eg. avbruten expedition.
 • Måltider och dryck i Jakarta/Bali
 • Vid fördröjning i Timika vid dåligt väder, extra hotellnatt/nätter
 • Vistelse och övernattning i Jakarta/Bali
 • Visum ($35 för 30 dagar)
 • Personlig utrustning
 • Dricks
 • Extra hotellnätter på Bali $75-90/natt och person.

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Klättra Island Peak

Kvalifikationer  

Du måste ha tidigare erfarenhet av klippklättring och ha klättrat USA 5.6. Du bör också ha tidigare erfarenhet av klättring på fasta rep med jumar och vara komfortabel med repellering, då det kommer att bli en del sådant. Klippan är kalksten och ger väldigt bra friktion till dina klätterkängor. Du måste använda handskar under klättringen då stenen är elak mot huden.

Vid inställd resa:

Här är reglerna för cancellering om resan mot förmodan skulle bli inställd av arrangör:

 • Cancellering av resan innan vi skickat ut ditt klättertillstånd, detta görs ca 2 veckor innan avresa. 100% återbetalning minus adminkostnad på 1000 kr
 • Cancellering av resan innan du nått Bali, (kostnad för expedtionskostnader som t ex klättertillstånd, avbokning av inrikesflyg, adminkostnader mm. Återbetalning i SEK motsvarande $8550.
 • Cancellering av resan innan du nått Timika, (kostnad för expedtionskostnader som t ex klättertillstånd, avbokning av inrikesflyg, adminkostnader, hotell och arrangemang mm. Återbetalning i SEK motsvarande $7650.
 • Cancellering av resan efter du nått Timika, (kostnad för expeditionskostnader som t ex klättertillstånd, avbokning av inrikesflyg, adminkostnader, hotell och arrangemang mm. Återbetalning i SEK motsvarande $7200.
 • För att du ska få tillbaka din reservationsavgift så är det viktigt att du har ett giltigt avbokningsskydd tecknat med försäkringsbolag.
 • Se till att boka en ombokningsbar flygbiljett på din internationella resa. Det är svårt att veta hur vädret kommer att bli uppe på berget och ibland sker fördröjningar innan klättring och/eller helikopterresa kan göras.

 

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen