Kontakta oss 031 - 51 57 77

Manaslu Circuit Trek

Manaslu Circuit

En fantastisk vandring i mer orörd natur.

Du kommer att få uppleva 8000-meters berg, gamla buddisttempel och en fantastisk fauna och flora. Den här Himalayavandringen börjar i det historiska Gorkha som är känt för sina hårda soldater som tjänstgör i den Engelska armén. Manaslu Himal ligger mellan två stora floder, Budi Gandaki och Marshyangdi. Trekken går till Manaslu Base Camp.

Fantastisk naturupplevelse

Manaslu som är världens åttonde högsta berg och är 8163 meter högt är ett imponerande berg med en riktigt spetsig bergstopp. Under Manaslu Circuit vandringen får du uppleva den fantastiska naturen i västra Nepalesiska Himalaya. Det är sagolikt vackert här med en varierad fauna och flora.

I Samma Goan på 3450 meters höjd som ligger endast 15 km från den Tibetanska gränsen bor det buddistmunkar i de heliga klostren. Du kommer att få se fler buddistiska kloster i Larkya Bazzar.

Största utmaningen på trekken

Den största utmaningen på äventyrsresan till Manaslu Circuit Trek är när du ska korsa Larkya La-passet på 5135 meters höjd. Från passet går du ner genom vackra skogar, undersköna vattenfall och lagunblå sjöar med kritvita stränder. Du vandrar till slut ned mot Besisahar för att åka bil tillbaka till Katmandu,

Denna vandring innehåller allt du kan tänka dig för en spännande vandring i Himalaya, 8000-meters berg, höga pass, buddistkloster, en fantastisk fauna och flora och som ett plus får du chansen att träffa den härliga lokalbefolkningen. Du kommer inte att bli besviken på vandringen.

Resan görs som en tältvandring med egen kock och kockpojkar.

Svårighetsgrad: T1. Läs mer om graderingssystem.

Manaslu är världens åttonde högsta berg. Lokalbefolkningen kallar det för ’mountain of the spirit’ och det är ett av de mer spektakulära bergen i Nepal. Trekken öppnades officiellt i början av 90-talet och är en mycket vacker kulturell trek. Definitivt en av de bästa i Nepal. Tyvärr måste man också säga en av de mindre kända vandringarna.

Istället för att gå på en trek med tehus efter tehus fyllt med internet-caféer, gör du i Manaslu en resa tillbaka i tiden och får en glans av det gamla Nepal. Du kommer också att se Tibetanska byar upp mot gränsen till Tibet. Detta är en vandring i ett avlägset paradis i Himalaya.

Det finns stora olikheter på denna trek, från Hindu Hills till invånarna på Tibetanska höglandet. Du kommer att få ett fantastiskt bergsceneri i form av Manaslumassivet och även runtliggande höga snöklädda bergstoppar, detta gör hela denna trek så spännande och det är dessutom en av de mer utmanande vandringarna i Nepal.

HW Tillman och hans klättringsexpedition var först ut i detta område 1950 för att kunna utforska regionen. Japanerna var dock först med att klättra Manaslu och detta lyckades de med 1956 och är sedan dess känt som ett japanskt berg då det ligger precis vid den Tibetanska gränsen. Det är fortfarande få västerlänningar uppe i detta område.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

Dag 1 – Avresa från Sverige (Stockholm eller Göteborg)

KatmanduDag 2 – Ankomst till Katmandu, (1340 möh)

Vi hämtar dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell. En av våra guider möter dig på hotellet och ser till att du har vad du behöver. De kommer att visa dig staden och framför allt Thamel, denna smältdegel med myllrande affärsliv och restauranger och barer i varje gathörn. Ett härligt inslag i en helt annan kultur än vad vi är vana vid hemma i Europa.

Dag 3 – I Katmanduboudhanath

Upptäck Katmandus kultur tillsammans med oss. Efter frukost tar vi dig på en halvdags sightseeing där du får se kultur och religion på närmare håll. Vi varierar en del vad vi åker och tittar på då vi bara har fram till lunch som vi brukar äta tillsammans i Thamel. Du kan också välja att se mer kultur när du kommer tillbaka till Katmandu från din vandring i bergen.

Bland det bästa att se tillhör Swayambhunath eller the monkey temple som det oftare kallas, säkert om inte annat på grund av uttalet. Du får härifrån en otrolig utsikt over Katmandu och du kommer att få se små vita stupor, apor i träden och munkar lite överallt.

Ett annat sevärt mål är Boudhanath Stupa som är en av världens största stupor med Buddas vakande ögon i varje väderstreck. Hit vallfärdar pilgrimer från hela det buddhistiska Himalaya.

För att få en inblick i det Hinduiska livet så besöker du Pashupatinath och dess heliga tempel. Detta ligger beläget på flodbankarna till den heliga floden Bagmati. Här finns mediterande hinduer, likbränningsplatser och apor som kilar mellan husen.

Efter lunchen finns det tid för shopping. Du kanske behöver komplettera din utrustning med någonting från någon av de billiga affärerna i Thamel.   På kvällen blir det sista chansen för en god hamburgare, pizza eller vad du föredrar innan det bär av morgonen därpå till ditt riktiga äventyr.

Dag 4 -  Bil/bussfärd till Arughat (530m) och vandring till vårt första tehus

Du går upp tidigt för att komma iväg så fort som möjligt på vår sex timmar vackra bilresa upp till Arughat. Här träffar du dina bärare och tillbringar natten innan ditt äventyr börjar på allvar.

Dag 5 – Trek till Sati Khola (712 m)

Du börjar trekken genom skogar där du kommer att både se och höra apor i träden för att senare komma fram till Sante Bazaar. Strandbankarna från Buri Gandaki blir nu brantare och vandringen kommer in i ett tuffare läge då vi korsar Arket Khola och klättrar över ett stenigt parti. Du går nedåt till ett högt vattenfall och går sedan mot vårt läger vid Sati Khola. (5-6 h)

manaslu2

Dag 6 – Trek till Macha Khola (883m)

Efter frukost Korsar du bron och vandrar upp på en kam ovanför branterna ner mot Buri Gandaki. Du fortsätter sedan över en enorm klippa och över en låg bro innan du börjar vandra nedåt mot strandbankarna vid Buri Gandaki.

Uppåt igen på en brant small klippig stig längs med klippvägen. Härifrån fortsätter vandringen upp och förbi byn Gurung of Labishe (880m) och till slut mot floden och Macka Khola. (4-5 h)

Dag 7 – Trek till Jagat (1415m)

Du vandrar längs floden och upp och ner längs många kammar. Slutligen så vidgar sig floddalen och du följer en bra väg mot Jagat (1415m), en liten kompakt by med ett vackert litet torg. (3-4h)

 

Manaslu15

Dag 8 – Trek bortom Philim (1606m)

Det är dags att korsa floden och upp över en stenig kam mot Salleri. Vi fortsätter upp längs en klippsida och sen nedåt igen mot Setibas. Här ser du alla Mani-väggstenar och har nu nått ett område med stort inflytande från den Tibetanska kulturen. Stigen fortsätter upp mot stenhusen vid Ghatta Khola och fortsätter over till den östra sidan om floden. Du passerar genom Philim och hittar ditt läger något längre fram. (5-6 h)

Dag 9 - Trek to Deng (1804m)

Stigen går vidare genom en smal bergsklyfta och går sedan nedför gräsklädda marker och korsar återigen Buri Gandaki. Här känns det som att stigen hänger på klippväggar och du vandrar över kammar och går nedåt igen mot floden. Dalen blir bredare igen och du får en mycket trevlig tur genom bambuskogar till den lilla byn Deng.

Du har nu lyckats att korsa den huvudsakliga delen av Himalayamassivet och stigen följer floddalen. Regionen här är känd som Kutang och dess invånare är huvudsakligen kända som Gurungs som praktiserar Buddism. (ca 6h)

Manaslu16

Dag 10 – Trek till Namrung (2670m)

Du sätter av mot väst uppför Buri Gandaki-dalen  och går upp och ut från ravinen och in i nästa dal som heter Shringi Khola. Stigen går upp och ner och det för dig till slut till Ghap, en liten by bestående av endast 5-6 stenhus. Mani-väggarna i Ghap har speciellt vackra utsnidningar i stenen, många av dem illustrerar Buddha i olika meditativa ställningar och andra föreställer det Tibetanska helgonet Milarepa, som ska ha gått denna väg och mediterat i dalen.

Du går in i skogen där fågellivet är rikt. Här kommer du att se Nepals färgrika nationalfågel om du har tur, Himalayamonalen eller Danfe som den också kallas. På den norra sidan om floden finner du Tom Khola, en flod som försvinner in i en bred bergsklyfta och har nästan det dubbla flödet jämfört med Buri Gandaki.

Det förekommer ofta handelsbyten mellan byarna här och de som ligger längre norrut har även handel med byar direkt i Tibet. Mitt inne i skogen korsar du återigen Buri Gandaki på en träbro och går uppför en lång stig genom bambu- och rhododendronskogar till Namrung (2670m). Byn har mycket vackra stenhus och en liten polisutpost som kontrollerar passagerna i de norra delarna i området. (ca 7 h)

Manaslu14

Dag 11 – Trek till Shya (3530m)

Bortom Namrung kommer du in i Nupriregionen. Invånarna är Tibetanska immigranter. Efter att ha passerat byn Barcham, Li och Sho, så kommer du att få spektakulär utsikt över Manaslu, Manaslu North och Naike Peak längre fram i dalen. Stigen leder till slut in till Shyaplatån på 3530 meter, en spektakulär utsiktsplats i Himalaya. Här får du utsikt över Himal Chuli, Ngadi Chuli (Peak 29) och Manaslu. (ca 5 h)

Dag 12 – Trek till Samagoan (3541m)

Från Shya korsar stigen en kam och du sicksackar dig ned till en stenig morän. Du tar dig fram runt de stora stenarna och kommer fram till en kam med utsikt över stora betesängar som tillhör Sama Goan. Du går in i byn och upp till Gompan. (2-3 h)

Manaslu17Dag 13 – Acklimatiseringsdag i Sama Goan (3541m)

En vildag eller om du föredrar att gå runt i området. Du kan gå upp till klostret på eftermiddagen eller besöka någon lokal skola.

Dag 14 – Trek till Samdo (3872m)

Med nya krafter efter vår vildag vandrar du nu ned mot Buri Gandaki och följer stigen mot Larkya La. Stigen leder över en klipphylla ovanför floden och är lätt till att börja med.

Det blir tuffare när du når kammen där de många jaktågen har gjort den bitvis svårforcerad. Du fortsätter mot Samdo (3872m), som ligger beläget bakom en kam. (3-4 h)

 

 

 

Manaslu CircuitDag 15 – Acklimatiseringdag i Samdo (3872m)

Ytterligare en dag med acklimatisering då du ska sova på 4500m följande dag. Som är 600 meter högre än vad vi befinner denna dag. Du kommer att gå uppför i området för att få din kropp att bilda mer röda blodkroppar och i och med det må ännu bättre. Vi går sedan nedåt igen och vilar och sover lägre i Samdo på 3872 meter..

Dag 16 – Trek till Larkya Phedi (4494m)

Dagen börjar med att du vandrar nedåt mot floden och börjar sedan vandringen upp mot Larkya La. Du vandrar in och ut genom en enorm bergsklyfta och når fram till det enda skydd som finns i detta område, ett hus med utsikt över Larkya-glaciären. (5-6 h)

Manaslu7

Dag 17 – Korsa Larkya La-passet (5135m)

Idag kommer du till en av huvudattraktionerna på denna vandring. Du passerar en morän och vandrar uppför kammen och kommer fram till slutet av moränen på 4695m. Du börjar nedåt för att sedan gå brant uppför och över passet på 5135 meter. Självklart är utsikten helt otrolig härifrån med bland många Himlung Himal på 7940 meter, Ceho Himal på 6820 meter, Kang Guru 6980 meter och Annapurna II på 7940 meter. Nedvägen följer toppen av moränen ned mot västlig riktning där du droppar brant och går över tre branter.

Du fortsätter med en rad branta nedgångar för att komma över moränen. Den sista biten är en lång, lurig stig på lös sten som du försiktigt tar dig över tills du når en gräsig morän på 4450 meter. Sista anhalt är ett tehus vid Bimtang (3720m), detta ligger omgivet av höga toppar i dalen. (8-9h)

Manaslu22Dag 18 – Trek till Gho (2568m)

Den här dagen börjar genom tall- och rhododendronskogar till Hompuk och vidare ner till Dudh Khola. Stigen fortsätter till Gho. (4-5 h)

Dag 19 – Trek till Dharapani (2006m)

Det är dags att korsa Dudh Khola igen redan på morgonen och vandrar efter det längs flodbanken. Stigen fortsätter nedför buskskog. Stigen blir bredare vid Marsyandidalen och du kommer så småningom att se husen belägna vid Dharapani. Vid byn Thonje, går du via en polisutpost och vidare till Dharapani (2006m) (ca 4 h).

Manaslu11

Dag 20 – Trek till Syange (1194m)

Den sista biten av denna upplevelseresa följer samma väg som de som vandrar runt Annapurna Circuit. Du går ned mot Marsyandifloden och korsar en bro. Efter bron bär det uppåt en bit och bort från floden där du når fram till en bred dal som leder till byn Tal (1675m), beläget vid foten av ett stort vattenfall. Vandringen fortsätter mot Chyamje och du korsar återigen floden. Slutligen tar stigen dig ner genom rhododendronskogar till Syange där det blir övernattning.

Dag 21 – Bulbule (1314m)

Du går uppåt och bort från floden till Bahundanda (1310m) och till slut fram till Bulbule (820m)

Dag 22 – Bil/bussfärd till Katmandu

Bilfärden till Katmandu kommer att ta 6-7 timmar. När du kommer fram till Katmandu så kör vi dig till ditt hotell. Du har eftermiddagen och kvällen ledig där du har chansen till shopping och/eller sightseeing med det du inte hann med innan du åkte upp till Manaslu. På kvällen hittar vi en mysig och trevlig restaurang där vi intar vår middag och kommer att reflektera över våra veckor uppe i bergen.


Dag 23 – I Katmandu

För dig som vill fortsätta att upptäcka Katmandus myllrande liv och rörelse ställer klockan för en tidig frukost och sen iväg ut till utflyktsmål eller Thamel.

Dag 24 – Avresa hem

Det är tyvärr dags att ta farväl till Nepal för den här gången, men du kommer att ha en skön återförening med nära och kära och massvis att berätta, visa bilder och kanske även några filmer.

Välkommen tillbaka!

OBS! : Om du skulle vilja stanna några dagar längre i Nepal, kan vi erbjuda dig en mängd trevliga aktiviteter. Däribland; resa till Bhaktapur eller Pokhara. Du kan också åka till Fort Hotell i Nagarkot. Du kan åka söderut och besöka djungeln i Chitwan. Vill du ha mer äventyr så kan vi ordna mountainbiking i Katmandudalen eller forspaddling i någon av floderna i närheten. Det finns mycket spännande att göra och det är endast du som bestämmer gränserna. Låt oss veta.

Pris från: 45 590 kr

Inkluderat i resan                                   

- Alla transfers i Nepal, till och från flygplatsen.

- Halvdags sightseeing i Katmandu inklusive transport till och från hotellet. (Entréavgifter tillkommer).

- Välkomstmiddag.

- Bil från Katmandu till Gorkha. Bil från Besi-Sahar till Katmandu.

- Hotellnätter i Katmandu. Fyra nätter på hotell. Rummen delas två och två.

- All övernattning under vandringen, rum delas två och två.

- Samtliga måltider under vandringen.

- Guider, kockar, sherpas och bärare

- Samtliga vandringstillstånd

- Officiell avgift till Nepalesiska staten

- Avslutning på ett riktigt trevligt hotell.

 

Ej inkluderat i resan     

- Flyg Stockholm/Göteborg - Katmandu tur och retur.

- Måltider i Katmandu.

- Tillägg för boende i singelrum.

- Dryck (exempelvis mineralvatten, läsk och öl) under vistelsen.

- Personlig utrustning.

- Visum (kostnad för vistelse i Nepal, USD 40 för 30 dagar).

- Helikoptertransport vid händelse av olycka eller sjukdom (se även Försäkringsavsnittet).

- Dricks till personal, guider och bärare.

Vandring

Väder i Nepal

Nepal har ett monsunklimat med två säsonger.

Monsunen ligger normalt från början av juni till slutet av september. Den torra säsongen är från oktober till början av juni.

Det lämpar sig bäst för trekking och klättring under mars-maj under vårsäsongen och från oktober till slutet av november under höstsäsongen.

Våren bjuder på varmare dagar, med oftast klara vackra förmiddagar, där eftermiddagen ofta kan ge moln och ibland även regn. Denna period är särskilt för dig som även tycker om att se blomstrande dalar med enorma rhododendronskogar och andra vildblommor. Det kan bli varmt och dammigt på en del treks från början av maj och framåt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10 C.

Höstsäsongen som börjar i slutet av september fram till slutet av november bjuder på klara vackra dagar ofta till seneftermiddag. Monsunen är över och luften är frisk och kristallklar. Skogarna står i vacker grönska och hösten har oftast flest besökare uppe i Himalaya. Det är många fina och spännande festivaler under hösten. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 10-15 C.

Vintersäsongen är från december till februari och är för många besökare lite för kall för att vara njutbar i Himalaya. Klara vackra dagar men kallt som sagt. Nattemperaturen på hög höjd runt 5000 meter ligger på ca minus 20-30 C.

Nepalesisk mat

Nepalesisk mat 

Det Nepalesiska köket är influerat av det Indiska vilket inte är särskilt konstigt då Indien är lite som ett storebrorsland för Nepal.

Ris är en viktigt del i köket tillsammans med en mängd kryddor vilket gör rätterna mycket goda och smakrika. Nationalrätten kallas Dal Bhat och är en risrätt (Bhat) med en kryddig linssoppa till (Dal) som varje tehus har sitt speciella recept på hur de vill tillaga. I Katmandu hittar du all möjlig slags mat med västerländsk inspiration så som pizzerior och rena steakhouses mm men också mat från andra delar av Asien så som Thailändsk mat.

I bergen är mycket av maten kolhydratrik för att ge kraft till kroppen i den tunna luften. Allt tillagas färskt från tehusens trädgårdar och att en måltid ibland kan ta lite tid innan du har den framför dig är väl värt att vänta på då alla råvaror är tagna från trädgårdslandet. För dig som gillar kött så är Jak specialiteten och det går fint att äta kött upp till Namche Bazaar, men efter det är det tillrådigt att hålla dig till de vegetariska rätterna då köttet ofta färdas på bärarnas ryggar eller på jakar och är då många gångar exponerat direkt i solen, vilket självklart ökar risken för att köttet blir dåligt.

För dig med allergier och eller laktosbesvär så meddela oss om detta innan avresa så ser vi till att du får den mat du vill ha.

För dig som är med på våra expeditioner så har vi tillgång till våra egna kockar, de är mycket skickliga och du kommer högst sannolikt att älska denna mat. Här kan du gärna äta en jakburgare till middag på 5300 meter för de vet exakt hur kött ska fraktas och skyddas.

Utrustning                                                                                                                                                                                           

Utrustningslista 

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av vandring för att klara av denna trek. Däremot är det viktigt att du tränar hemma som en förberedelse för trekken. En utmärkt träning är att ta på din ryggsäck och gå ut och gå i naturen. Gärna i bra backar då du tränar upp muskulaturen i de delar av kroppen som krävs för vandringen. Du bör räkna med 4-6 timmars vandring de flesta dagar och vissa dagar blir det 6-8 timmars vandring. Vi rekommenderar att du använder gångstavar under trekken så använd gärna gångstavar även under träningen.

Vandring

Kvalifikationer

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av vandring för att klara av denna trek. Däremot är det viktigt att du tränar hemma som en förberedelse för trekken. En utmärkt träning är att ta på din ryggsäck och gå ut och gå i naturen. Gärna i bra backar då du tränar upp muskulaturen i de delar av kroppen som krävs för vandringen. Du bör räkna med 4-6 timmars vandring de flesta dagar och vissa dagar blir det 6-8 timmars vandring. Vi rekommenderar att du använder gångstavar under trekken så använd gärna gångstavar även under träningen.

Antal dagar: 24
Pris från: 45 590 kr
Svårighetsgrad:
Medel lätt
Avresedatum
  • 2024-10-11 - 2024-11-03
  • 2025-10-10 - 2025-11-02
Svårighetsgradering: T1 Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen