Kontakta oss 031 - 51 57 77

Mount Vinson

På en extremt isolerad plats hittar du Mount Vinson, det högsta berget på Antarktis som sträcker sig 4892 m. Berget ingår i spännande 7-Summit. En stor utmaning väntar dig på en av de sista mindre utforskade platserna på jorden. Berget klättrades första gången 1966 som det sista i 7-Summits, d v s det högsta berget på varje kontinent.

Historia

Det ryktades ganska länge om att det skulle finnas ett högt berg i västra delen av Antarktis som hette Vinson, men det upptäcktes inte förrän i januari 1958 av ett flygplan från amerikanska flottan. Berget är döpt efter den amerikanske kongressmannen Carl Vinson, som la ner mycket kraft på finna oupptäckta delar av Antarktis. 1963 drogs planerna igång med hjälp av American Alpine Club. 1966 stod expeditionen redo att ge sig av och den 18 december samma år stod de första fyra människorna på Vinsons topp.

Resan in

Du lämnar Sverige och flyger mot Santiago i Chile, där du byter för inrikesflyg till Punta Arenas.Nu ökar spänningen då resan mot Vinson startar på allvar med ett privatjet. Första resan är på drygt 4 timmar. Här byter du till ett mindre plan med skidor och fortsätter in till Mount Vinson Base Camp på 2100 meter som ligger beläget på Branscomb-glaciären vid foten av Vinson.

Boende på Sydpolen

Vinson Base Camp

Hur bor man på Sydpolen. Du gör dig hemmastad i Base Camp som håller väldigt god klass. Här får du nylagad varm mat i det uppvärmda tältet. Detta är också samlingstältet för varm dryck, kortspel eller bara snacka med dina klätterkompisar. Du sover i 4-säsongstält utanför mässtältet.

Union Glacier Camp

Detta är det stora lägret med rymliga speciella tvålagers tält, en stor matsal. där du bjuds på stora måltider och du kommer att känna den väldigt speciella atmosfären som finns i detta läger med en fantastisk miljö runt om dig. Hela lägret är helt miljövänligt Detta läger står uppe under Antarktis sommar som är mellan november och januari och plockas sedan ner vid säsongen slut. Du kommer att bo riktigt bra på din resa upp till Mount Vinson, med tanke på var du befinner dig blir känslan rent av lyxig.

Klättringen

Rutten du klättrar upp mot toppen av Vinson är normalrutten med två läger ovanför BC, low camp och high camp. Du ska räkna med att vara involverad i expeditionen och hjälpa till med utrustning och att resa tält varje dag med mera.

Base Camp är beläget på 2100 meter, Low Camp på 2750 meter och High Camp på 3770 meter. Klättringen i sig tar vanligen 5-9 dagar, beroende på väderförhållanden och hastighet på gruppen.

Första biten från Base Camp till Low Camp är inte brant och passar därför utmärkt för att dra slädar med utrustning. Följande sträcka upp till High Camp kan göras på en klättring om gruppen är stark då man kan få med sig all utrustning upp med en gång, annars får man välja att gå upp med det som gruppen klarar av, förvara utrustningen uppe i HC och gå ner för att sova i LC. Påföljande dag går man upp igen med resterande packning på ryggen.

Toppdagen väljs ut när vädret är så fördelaktigt som möjligt för en bestigning. Vägen går mestadels i Vinsondalen och leder sedan upp mot den magnifika steniga toppen på 4892 meter.

Klättring ned till Base Camp och efter en natt här så går färden vidare till Union Glacier Camp.

En fantastisk resa till en av de sista vildmarkerna på jorden. Bergen tillhör Ellsworth Land, där Vinson är det högsta berget med sina 4892 meter över havet.

Priserna kan vara föremål för vissa ändringar p g a av en volatil dollar.

Program

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moders jords vilja.

 

Dag 1 - Avfärd Sverige Stockholm/Gbg

Du reser mot Santiago i Chile där du byter till inrikesflyg och vidare mot Punta Arenas.

Dag 2 - Anländer Punta Arenas

Vi hämtar dig på flygplatsen och tar dig till ditt bokade hotell/pensionat. Njut av staden.

Dag 3 - Punta Arenas

Ut på stan igen, komplettera din utrustning om det är något du saknar. En bergsguide kommer att kontrollera din utrustning så vi vet att du kommer göra ditt livs äventyr totalt förberedd. Du har också en obligatorisk genomgång för din resa till Antarktis. Genomgång av väder, klimatet, säkerhetsregler och så vidare kommer att tas upp. Du kommer att ha möjlighet att ställa frågor inför resan. Vi kommer också och hämtar din packade väska och packar den på planet en dag innan avfärd, då det blir en tidig avgång.

Vinson 15Dag 4 - Flyg till Antarktis

Vi ringer ditt hotell på morgonen och talar om hur väderförhållandena är. Om vädret tillåter flygning kommer vi och hämtar upp dig och kör dig till flygplatsen. Det stora äventyret börjar och du lämnar Punta Arenas för att ta ett transportjet ut till isen. Flygrutten passerar över Drakpassagen som är känt som ett av världens farligaste farvatten.

Rutten fortsätter genom mitten av Ellsworth Mountains. Du landar på isen och start- och landningsbanan vid Union Glacier. Du tar nu dina första steg på Antarktis. Här byter du till ett plan utrustat med skidor för inflygningen till Vinson Base Camp på 2100 meter om vädret tillåter annars blir det en specialbyggd van 4x4 som tar dig de 8 kilometerna till Vinson Base Camp.. Räkna med en flygtid på drygt 4.30h ut till flygbytet/bilen.

Dag 5 - 6 - Acklimatisering och förberedelser i Vinson Base Camp 2100mVinson 11

Äntligen kan du pusta ut. Det har varit långa flygningar för dig de senaste dagarna. och det kan vara skönt att få ta det lugnt. Hela omgivningen är självklart fantastisk. Ut och vandra på isen, fota mycket och bara ta in var du befinner dig, om du verkligen inser vilken häftig plats du har hamnat på.

Du hjälper till att packa slädarna som kommer att användas de närmaste dagarna. Om tiden finns så kommer vi också att ta en kortare vandring i omgivningarna.

Vinson Climb 3Dag 7 - 8 - Klättring upp till Low Camp på 2750m

Du följer standardrutten och när du går upp på Branscombglaciären så höjer den sig gradvis upp mot högre höjder. Lutningen är försiktig och det fungerar fint att dra pulka här. Det gör att du kan plocka ur en del ur din ryggsäck. Du kommer att vara inknuten i replag här och under hela vistelsen på berget för det finns risker att ramla ner i en spricka.

Du ansvarar för hela din utrustning och du hjälper även till att dra/bära gemensam utrustning som bränsle, mat och annat. Ett stort läger med kocktält, mässtält och självklart tält att tillbringa natten finns här uppe.

Low Camp ligger i skugga till sen morgon och det bästa är att ligga kvar i din härliga sovsäck till solen når tältet och temperaturen stiger. Efter frukost tar guiden dig och din grupp till en närbelägen utsiktsplats. Det kan också bli ett besök till insteget och de fasta repen för en del träning.

För den som känner sig stark kan man göra en bestigning av Knutzen Peak (3373m) detta tar 5-gh från Low Camp.

(4-6h från BC till LC)

Dag 9 - Klättring upp till High Camp 3770mVinson 1

Du kommer att fortsätta upp på berget först när det är rätt förhållanden. Du bär upp all utrustning i en enda runda  Sädaran stannar i Low Camp och du har all din utrustning i ryggsäcken upp till HC. Valet kommer delvis bero på vädret, men också gruppen styrka och uthållighet.

Rutten tar dig upp till den norra änden av Branscomb Ridge där du får en storslagen utsikt över Mount Shinn och glaciärerna nedanför. Vi klättrar på sluttningar med en lutning på ca 35-40 grader på fasta rep som du är säkrade till. Snöförhållandena kan variera från lössnö till en hård och vindpinad snö med is på sina ställen.

Från toppen av de fasta repen till High Camp tar det ca 1.30h med klättring på försiktig lutning på själva toppglaciären. Denna del kan vara utsatt för hårda vindar och stor försiktighet krävs med din klädsel så du inte riskerar frostskador någonstans på kroppen.

I High Camp är allt av enklare slag av naturliga skäl. Det blir enkla måltider med mycket vätska för att fylla på reserverna så mycket det går. Du äter i ditt tält och om vädret tillåter så får du hellre en härlig måltid utomhus.

Följande dag är framför allt till för att ta det lugnt, acklimatisera din kropp och på bästa sätt ladda inför toppförsöket. (6-8h totalt)

Mt Vinson (Stor)Dag 10-11 - Toppförsök på Mount Vinson 4892m

Vi inväntar den dag där vi har bästa möjliga förutsättningar att få besöka toppen av Mt Vinson. Hela denna sektion av hela klättringen är utsatt för att kunna drabbas av hårda iskalla vindar.

Rutten är till största del klättring på lätt lutning, förutom en kortare sektion med is/snö där det blir något brantare.

Från toppen har du så klart en fantastisk utsikt över bland annat, Mount Gardner, Tyree, Epperly och Mount Shinn som dominerande närmast dig. Dessa är omgivna av imponerande berg.

På toppen av Antarktis måste du försöka ta in var du befinner dig och hur storslaget allt är. En sannerligen speciell stund för varje person som har möjligheten att stå på denna topp. När du har fotat och filmat och tagit in allt detta så tar vi oss ned till High Camp där du tillbringar natten och vilar efter din prestation. (9-12h)

Dag 12 - Klättring ned till Vinson Base Camp

Det tar normalt bara en dag att klättra hela vägen ner till Base Camp. Du följer de fasta repen ner längs Branscombglaciären.

Väl nere i Base Camp kommer det att firas med en härlig middag och en skål för bedrifterna på berget.

Dag 13 - 14 - Union Glacier

Du återvänder till Union Glaciär med hjälp av flygplanet försedda med skidor. Här kan du koppla av och njuta av kockens fina färdigheter i köket och middagen serveras i vårt eget mässtält. Här har du också möjligheter att träffa andra äventyrare och utbyta historier och erfarenheter och säkert skaffa vänner för livet.

Om vädret tillåter får du gärna klättra på berg i lägrets närhet.

Dag 15 - Återvänder till Punta Arenas

Detta är sista delen av din äventyrsresa på Mount Vinson och du kommer att vara en rejäl erfarenhet rikare. Personal kommer att stå och möta upp på flygplatsen för att skjutsa dig till ditt hotell.

Dag 16 - Hemfärd till Sverige

Det är dags att ta farväl av detta fina äventyr och bege dig hemåt. Det är tid för familj och vänner att få höra om dina bedrifter och erfarenheter.

Att använda sig av en ombokningsbar flygbiljett är en stark rekommendation.

 

Pris från: 621 900 kr

Priserna kan vara föremål för vissa ändringar p g a av en volatil dollar.

I priset ingår

 • Transport från Puntas Arenas flygplats t&r.
 • Genomgång av resan dagen innan avfärd från Puntas Arenas.
 • Transport Puntas Arenas i Chile till Vinson BC t&r.
 • Alla flyg på Antarktis enligt programmet.
 • Måltider på Antarktis
 • Boende på Antarktis
 • Expeditionsguide
 • Användning av viss utrustning i Union Glaciär Camp.
 • Diplom för din bedrift
 • Bagagevikt på max 25 kg på Antarktisflyget.
 • Gemensam klätterutrustning

Ingår ej i priset

 • Internationellt flyg Punta Arenas i Chile t&r
 • Måltider och drycker i Puntas Arenas.
 • Boende i Punta Arenas.
 • Personlig utrustning. (Du kan hyra polarkläder från guiderna).
 • Kostnader i Punta Arenas vid fördröjningar.
 • Eventuell avgift för övervikt på ditt bagage.
 • Kostnad för användning av satellittelefon på Antarktis.
 • Försäkring. Kontrollera att evakuering från området till sjukhus ingår i din försäkring. Vi kan hjälpa till här, se avsnittet försäkring.
 • Avgifter för ev. övervikt på bagaget.
 • Privat användning av satellittelefon.

Utrustning

Utrustningslista

Vi skickar dig en komplett utrustningslista efter din bokning.

Klättra Island Peak

Kvalifikationer

Trots att berget inte är tekniskt så har du en rejäl utmaning framför dig. Vädret och den extremt ödsliga platsen är två parametrar att ta högsta hänsyn till på Mount Vinson. Även höjden ska tas på allvar. Du behöver framför allt kunna visa upp att du har rejäl erfarenhet av vintercamping, tidigare alpina klättringar gärna på kallare platser. Vi tar även hänsyn till dig som har tidigare erfarenhet av isklättring, toppturer på skidor och liknande äventyr. Varje person kommer att bedömas individuellt på tidigare prestationer. Du kanske har delvis vad som krävs och då finns det gott om tid att skaffa dig den erfarenhet vi letar efter hos sig fram till det är dags för avgång. Du ska kunna bära 20 kg på ryggen och samtidigt dra 20-25 kg i pulkan som är kopplad till dig. Ha kunskap om att delta i en räddning ur en glaciärspricka och även hur du själv ska bete dig om du trillar ner i en. Räkna med temperaturer på ca -30 c.

Antal dagar: 16
Pris från: 621 900 kr
Avresedatum
 • 2024-01-07 - 2024-01-22
Svårighetsgradering: 2c Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen