Kontakta oss 031 - 51 57 77

Peak Lenin

+7000 meter och en bra möjlighet för att nå toppen på otekniska Peak Lenin eller Pik Lenina eller det nyare men mer okända namnet Peak Independence. Berget ligger beläget i Trans-Alaykedjan och är det näst högsta berget i området med sin 7134 meter. Svensk guide vid minst 6 personer. Vi brukar också ta med minst en av våra skickliga bergsguider från Nepal vid fler deltagare.

Peak Lenin ligger mer exakt i centralasien och på gränsen mellan Tadzjikistan och Kirgizistan. Lenin är ett av fem berg över 7000 meter i forna Sovjetunionen, de andra bergen är Ismoil Somoni (Peak Kommunism) 7495m, Korzhenevsky 7105m, Peak Pobeda 7439m samt Khan Tengri 7010m.

 

Peak Lenin är otekniskt men ändå ett tufft berg att bestiga. Det kräver stor förberedelse med både tidigare erfarenhet av högre berg med isyxa och stegjärn samt hård fysisk träning. Det är också viktigt att ha en mental förberedelse när du klättrar högt. Det gäller att kunna växla mellan hårt arbete och ibland lång väntan kanske i ett litet tält.

Peak Lenins Base Camp ligger idylliskt beläget på en alpäng mellan två floddalar.

Normalrutten 

Vi klättrar berget från den Kirgiziska sidan och börjar denna äventyrsresa till Peak Lenin i byn Osh som du också kommer att flyga till. I Osh kan du hyra klätterutrustning, gå på basar eller bara hänga på stan.

Från Osh tar vi oss mot Base Camp med hjälp av offroad-fordon och färden tar runt 5 timmar. I Base Camp står tälten redo för dig och du kan göra dig hemmastadd.

Du kommer att använda tre läger ovanför Base Camp, C1 (ABC) på 4400m, C2 på 5400m och C3 på 6100m. Camp 1 ligger på toppen av moränen och erbjuder en bra plats med mässtält för trevliga middagar tillagade av en kock. Vägen upp mot Camp 2 har glaciärsprickor och du klättrar inknuten och på något ställe även på fasta rep.

Camp 3 ligger beläget på en liten topp och de sista 300 meterna upp till lägret går på en ganska bred kam. Mot toppen börjar dagen i skenet av din pannlampa och du ska ner 80  höjdmeter innan du börjar en 400 meter lång ganska brant klättring upp på klippa och lösare sten. Detta parti är både fysiskt och även mentalt tuffast då du gör det i mörker. När du når en flatare parti så kommer vägen upp mot toppen gå på en lång kam. Det finns ett parti på ca 100 meter som är mer exponerat där använder du fasta rep.

Panoramavyn från toppen är så klart fantastisk med utsikt över Pamir, Muztagh Ata och även Karakoram med bl a K2 i väst. Målet är att nå tillbaka till C2 denna dag som är lång och hård.

Har du tidigare erfarenhet av alpina toppar runt 6000 meter, även toppen av Elbrus går bra där du åtminstone har klättrat grad PD, ser fram emot att klara +7000 meter till ett mycket attraktivt pris så är du hjärtligt välkommen att hänga med på denna fina klättring.

Minimikrav: 4 deltagare, svensk guide vid 6 deltagare.

Notera att vi försöker följa vårt program för din vandring/klättring i största möjliga mån, men ibland styr vädrets makter våra schemalagda dagar och vi får helt enkelt anpassa oss till moder jords vilja.

Dag 1 - Avfärd Sverige

Du reser troligast från Stockholm eller Göteborg

Dag 2 - Anländer Osh i Kirgizistan

Din destination heter Osh och ligger på 1000 meters höjd. Här kan du gå på basar och köpa snacks inför din klättring eller bara passa på att upptäcka en helt annan kultur än hemma.

Dag 3 - Mot Base Camp, 3700 m

Vägen mot BC gör vi med offroad-fordon och är mestadels på ganska bra vägar, där sista timmen är på slätt men tuffare underlag. I Base Camp står tälten och väntar på dig. Här finns även mässtält och en kock som tillagar maten. Gör dig hemmastadd i Base Camp som ligger på 3700 meter. 5-7h

Dag 4 - Acklimatisering runt BC

En dag med mer acklimatisering.

Dag 5 - Acklimatiseringstur upp till Petrovsky Peak 

En bra dag där du ger kroppen den acklimatisering som krävs för att må bra uppe vid C1.

Dag 6 - Vandring upp till C1 (ABC), 4400m

Vägen upp går i en dal som leder fram till en travers som görs på lösare stenunderlag. Häst/mula kommer att hjälpa till att bära upp utrustning till ABC (upp till 20 kg). Lägret ligger högst upp på moränen. En bra plats där tält som delas två och två väntar tillsammans med mässtält och en kock som tillagar maten. 6-8h

Dag 7 - Acklimatisering upp till ca 4600-4800m

Dags för återhämtning och du passar på att repetera replag och annat som behövs uppe på glaciären.

Dag 8 - Vildag

Ta det lugnare idag, du kan ta en kortare acklimatiseringstur om du vill ut och röra på dig.

Dag 9 - Acklimatiseringstur upp på Domashniy Peak, 5100m

En sista acklimatisering upp på Domashniy Peak. Sista förberedelserna innan vi klättrar upp till C2.

Dag 10 - Klättring upp till C2, 5300m

Nu börjar klättringen på riktigt när du går upp på glaciären. Vägen upp mot Camp 2 innefattar även ett isfall som vi försöker gå runt så gott det går, vägen är dock full av glaciärsprickor och du går inknuten med din guide. En del av klättring är på cirka 45 graders lutning och där klättrar du på fasta rep. Nu smälter du snö för dricka själv på små kök samt tillagar din egen mat.

Vi gör en tidig start då det finns lavinrisk på denna sträcka och vi vill ha hård fast snö innan solen går upp. Övernattning i C2. 6-8h

Dag 11 - Ned till C1

Vi klättrar ned till C1 för vila och sova på lägre höjd

Återhämtning där du äter och dricker så mycket du kan.

Dag 12 - Vildag i C1

Dag 13 - Klättring upp till C2, 5300m

Nu börjar din andra vända upp på Peak Lenin. En tidig start för hårdare snö då det finns lavinrisker upp till C2.

Dag 14 - Klättring upp till Camp 3

I dag blir det klättring upp till C3 och 6100 meter. Lägret ligger på en liten topp. De sista 300 meterna följer du en bred kam till du når lägret. Efter att ha vilat lite och anpassat oss till den högre höjden, så klättrar vi ner hela vägen till den tjockare luften i ABC. Du kan välja att avbryta denna acklimatisering tidigare än 6100 meter om du behöver spara krafter. 4-6h timmar upp till C3 och övernattning här

Dag 15 - Klättring ner till C1 (ABC), 4400m

Återhämtning i C1 med mat och dryck.

Dag 16 - Vildag

Vila så mycket du kan.

Dag 17 - 21 Toppdagar på Peak Lenin 7134 meter

Du klättrar uppåt igen mot C2 och direkt C3 för att vila och förbereda dig, det är nu dags för toppförsök.

En lång hård dag. Den börjar i skenet av din pannlampa och du börjar med en klättring nedåt på runt 80 meter för att komma till insteget och runt 400 meter kraftig sluttning på stenigt/klippigt underlag. Du når efter denna upp på en liten platå och vinkeln på klättring blir mildare. Du klättrar nu på en bredare kam upp mot toppen.

Ett parti på 100 meter är exponerat och här använder du fasta rep. Från andra sidan av detta parti så blir lutningen på klättringen mildare igen och du kommer att klättra över något klipparti samt en rad falska toppar innan du år den efterlängtade toppen. Vyerna är som du förstår riktigt magnifika med både utsikt över Muztagh Ata och Karakoram.

Tanken är att du klättrar ner till C2 för att komma ner så långt som möjligt, det är också tänkbart att stanna i C3. En hård dag både fysiskt och mentalt, då den tuffaste delen av klättringen sker i mörker samt vägen till toppen är lång. 10-15h

Reservdagar ligger inlagt i schemat.

Dag 22 - Ner till Base Camp och vidare mot Osh

Du vandrar ner till BC från C3 eller C2. Här är det dags att bryta upp lägret och vi kör mot Osh för hotellnatt.

Dag 23 - Hemresa

Dags att tar farväl av Kirgizistan och ett kärt återseende med nära och kära hemma. Du kommer att ha många spännande bilder och kanske filmer att dela med dig av.

Pris från: 55 900 kr

I priset ingår

 • Bergsguide svensk, assisterande lokala guider
 • Gränstillstånd
 • Visumstöd om så krävs
 • Transfer till och från flygplatsen i Osh. Vi försöker ordna med en gemensam ankomst
 • Transporter enligt program
 • Måltider på berget
 • BC- och ABC-service, som WC, dusch, läkare, el 220v under kvällarna via generator
 • 2 nätter på hotell i Osh, delas två och två.
 • Gemensam klätterutrustning
 • Tält (delas tre och tre i C2 och C3)
 • Lunch på vägen till och från Base Camp
 • Registrering med räddningsteamet på berget
 • Miljöavgift

I priset ingår ej

 • Internationell flyg t&r
 • Visum om så behövs till Kirgizistan. (Behövs inte 2017)
 • Alternativ som inte ingår i programmet
 • Försäkring
 • Dricks
 • Bärhjälp på berget (se komplettering)
 • Måltider och dryck som inte ingår i programmet
 • Personlig utrustning
 • Om du föredrar lättare proviant högt uppe på berget för C2 och C3 så ta med frystorkad mat) Finns annars mat i BC men tyngre och mer otymplig.

Lenin 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väder på Peak Lenin

Berget klättras normalt under juli och augusti. Det kan bli riktigt kallt på Lenin högre upp på berget och temperaturer runt -35 är inte ovanligt.

Utrustningslista klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrustningslista

Vi skickar en komplett utrustningslista vid bokning

Kvalifikationer för klättring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvalifikationer

För att delta i den här expeditionen måste du ha tidigare erfarenhet av alpin klättring på minst +6000 meter. Har du gjort toppen av Elbrus så går det också bra.

Räkna med ett otekniskt men tufft berg att bestiga.

Din fysiska och mentala hälsa måste vara god. Du ska vara förberedd på vandringsdagar på 4-6 timmar och ibland längre.

Antal dagar: 23
Pris från: 55 900 kr
Avresedatum
 • 2024-07-19 - 2024-08-10
 • 2025-10-17 - 2025-08-09
Svårighetsgradering: 3C Läs mer om svårighetsgraderingar
Kundomdömen:
Jag hade förmånen att få vara med på den här resan med Adventure Lovers. Jag vill börja med att tacka Adventure Lovers och Michael Zettergren för ett suveränt upplägg. Mycket proffsigt på alla sätt. Säkerhetstänket är mycket högt och skapar trygghet. Det här var min andra resa med Adventure Lovers. Tyvär kom jag inte själv upp på toppen denna gång. Jag kommer garanterat använda Adventure Lovers när det är dags för en ny resa. Mvh/Magnus Fred
Magnus Fred
Läs fler kundomdömen

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen

”Har åkt med Adventure Lovers till Nepal (Island Peak) samt Kirgizistan (Peak Lenin). Vid båda resorna har allt fungerat klockrent. Väldigt bra upplägg gällande acklimatisering och otroligt kompetenta guider. Extra plus för att man alltid fått svar på de frågor och funderingar man haft innan resorna. Även nästa resa kommer såklart bli med Adventure Lovers.”
Martin K