Kontakta oss 031 - 51 57 77

Alpvandring Tour du Mont Blanc

Vandra Tour du Mont Blanc med Adventure Lovers

SCHWEIZ, FRANKRIKE OCH ITALIEN RUNT MONT BLANC!

Mont Blanc är inte bara det högsta berget i västra Europa, det tillhör också ett av de vackraste.

Mont Blancs fina rykte och dess omnejd kommer att se till att din vandringvecka i området kommer att bli till största belåtenhet.

Vi har 2 program för denna vackra vandring. Båda får anses tuffa och kräver tidigare vana från vandring gärna från Alpmiljö.

Den första går mot väst och är den som är fysiskt mest utmanande:

Du vandrar från Trient i Schweiz in i Frankrike via äventyrarnas huvudstad, Chamonix för att avsluta i Saint Maurice. Du kommer att få njuta av höga pass, enorma snöklädda alptoppar, vackra grönskande ängar, gourmetmat och mycket annat. Detta är sannerligen en av pärlorna i Europas vackra alpområde.

Det andra upplägget börjar också i Trient men går mot öst, via La Fouly i Frankrike och vidare in i italienska Courmayeur för att avsluta i franska Saint Maurice.

Båda turerna är tuffa och krävande där västra rutten anses som den mest krävande. Det finns några exponerade ställen på båda turerna så du ska vara säker på dina vandringskängor.

Du kommer garanterat ha denna vandring i ditt minne för alltid och väldigt mycket att berätta om för nära och kära när du är tillbaka vilket självklart gäller för båda uppläggen.

Det går utmärkt att ta med sig hunden om man så önskar.

Minst 2 deltagare per resa.

Resan är självguidad.

Program

Väst (svårighetsgrad avancerad)

Dag 1: Ankomst till Martigny 

Den lilla byn Martigny ligger pittoreskt vid floden Rhone. Gå gärna en promenad och passa på att besök slottet La Batiaz eller ta det lugnare och besök någon av alla de fina restaurangerna.

Dag 2: Martigny - Argentière

Din första vandringsdag startar direkt med en stigning och ett pass i form av Col de Balme (2191m). Här uppe kan du pusta ut i en pittoresk bergshytta. Du kommer att ha en fantastisk utsikt över både Mt Blanc och Chamonixdalen.

Du går sedan nedåt mot gröna och bördiga Sattel.  Den imponerande kammen som går över toppen Aiguilette des Posettes tar dig sen igenom stening terräng där du också får en suverän panoramavy över glaciärer och bergstoppar.

Vägen nedåt går på en brant stig och leder så småningom fram till Argentiére.

Du har fått en pangstart på resan med denna fantastiska dag.

Tidsåtgång: 5h

Distans: 15 km

Upp: 1200m

Ner: 1100m

Dag 3: Argentière - Chamonix 

Den här dagen är den mest spektakulära på hela resan.

På väl fastsatta stegar tar dig du upp mot den ljusblå alpsjön Lac Blanc. Under eftermiddagen så korsar din led "Grand Balcon". En vacker led tar dig ner på bergsluttningarna genom blåbärsris och fram till Plan Praz som har ett café på hela 2000 meters(!) höjd. Härifrån kan du ta linbanan och lugnt glida ner mot äventyrarnas eget mecka i Europa, coola Chamonix.

Tidsåtgång: 5,5h

Distans: 14 km

Upp: 1300 m

Ner: 600m

Dag 4: Chamonix – Les Houches 

Din vandringsdag startar lugnt med att du tar linbanan upp till 2000 meter. Du kommer att vara nära passet Col du Brévent på 2368 meter. Du kommer härifrån klättra på stora stenblock uppför utsiktsberget Brévent. Från platån som är känd som "bästa utsiktsplatsen för att titta på Mont Blanc" Du får så klart hänförande utsikt över Mt Blanc, glaciärer och en massan andra vita toppar.

En vacker vandringsled passerar den märkligt formade bergssjön Lac du Brévent och fortsätter ner till ett skydd som kallas Bel-Lachat. Här är ett bra ställe att ta en rast innan det är dags för den branta vandringen upp till Alpen-Wildpark Merlet. Den går genom skogen och kommer ut i dalen.

Övernattningen sker i fina Les Houches som ligger vid floddalen Arve som får sitt vatten från glaciärerna.

Tidsåtgång: 5h

Distans: 12 km

Upp: 500 m

Ner: 1500 m

Dag 5: Les Houches – Les Contamines 

Upptäck den berömda Mont Blanc tram. Följ spåren för en lite längre vandring och från bellevue kommer du se slutstationen på den utmanande tågrälsen som stannar precis vid isen.

En spännande alpin stig leder dig till en hängbro som du måste ta dig över för att komma över den strida floden.

Härifrån tar du dig igenom bergsängar till du når Col de Tricot 2120 meter.. Vidare ner mot Miage-hyttorna. Du ska sen upp igen och efter att ha kämpat uppåt får du belöningen i en rastplats på mysiga Truc Alpe. Ta gärna en matbit här medan du lyssnar på kossornas klämtande bjällror.

Dagens slutdestination som heter Les Contamines ligger beläget i Montjoiedalen. Platsen är känd för sina delikata ostar. Du måste bara prova en savoyost på nybakad baguette tillsammans med ett glas rött.

Tidsåtgång: 7h

Distans: 18 km

Upp:1350 m

Ner 1150 m

Dag 6: Les Contamines - Bourg Saint-Maurice 

Sista dagen och det är bara att njuta vidare för idag ska du gå i spåren av Romarna, där du vandrar över raviner med porlande bäckar, får se vackra alpsjöar och även kommer korsa 2 höga pass.

Leden passerar den sydligaste punkten av Mt Blanc-massivet. Här har du naturligtvis en underbar utsikt över en massa vita toppar. Ta in de vackra Alperna och kom ihåg det här stunden.

Du har efter detta en skön vandring längs med floden till du når pilgrimskyrkan Notre Dame de la Gorge. Härifrån startar du en lång klättring till toppen av passet. Från första passet Col du Bonhomme (2329m) går du på en stenig stig till du når det ännu högre passet Col de la Croix du Bonhomme (2450m). Njut av utsikterna och fyll sedan på depåerna med energi på Refuge de la Croix du Bonhomme, som är ett klassikt ställe för den franska alpinklubben.

Det bär sedan nedåt på lummiga alpina betesmarker till du når Vallée de Glaciers (glaciärdalen). Du är så gott som klar och en skål i den lilla byn Les Chapieux kan vara på sin plats.

Du har nu endast en kort bit ner till din sista övernattning i Bourg Saint Maurice. God middag och kanske ett glass gott franskt vin till detta sätter en punkt för vad som har varit ett underbar vecka i Alperna för dig.

Tidsåtgång: 6,5h

Distans: 17 km

Upp: 1300 m

Ner; 900m

Dag 7: Hemfärd eller förlängning på egen hand

Det är dags att bege sig hemåt och önskar du att tillbringa ytterligare några dagar och önskar hjälp med någon bokning av hotell så kan vi säkert hjälpa dig.

Öst (svårighetsgrad medelsvår)

Dag 1: Ankomst till Martigny

Den lilla byn Martigny ligger pittoreskt vid floden Rhone. Gå gärna en promenad och passa på att besök slottet La Batiaz eller ta det lugnare och besök någon av alla de fina restaurangerna.

Dag 2: Martigny - Champex

Veckans första sak på vandringen är att åka buss. Ja så är det, vi tar dig till Trient där du äntligen får använda benen. Din första vandringsdag börjar med en klättring upp mot passet Col de la Forclaz som är en viktig förbindelse mellan Rhonetal och Chamonix. Från toppen av passet leder en vacker skogsstig dig upp till bergstoppen Collet Portalo till bergstationen Alp Bovine. Här är ett bra tillfälle att pusta ut en del innan du tar dig an nedförsbacken längs höga klippformationer och över pärlande bäckar.

I dalen väntar en bondgård med hemmagjorda prylar på dig. Stanna gärna här om inget annat för en rast.

På lätt utförsbacke tar du dig nu genom små byar och vidare genom skogar till alpsjön Lac de Champex med kristallklart vatten. Denna plats kallas Schweiz motsvarighet till Kanada , där mörka trähus och mörk skog omger den sjön.

Tidsåtgång: 5h

Distans: 15 km

Upp: 900m

Ner: 700m

Dag 3: Champex - La Fouly

På fina skogsstigar tar du dig ner till dalen och floden Dranse. Du följer den mot pittoreska bergsbyar i Valais. En vacker led tar dig härifrån högre upp ovanför ravinen ända till du når den översta delen av Val Ferret och La Fouly. Mäktiga klippformationer och glaciärer omger dig härifrån.

De som är klipp- eller alpinklättrare hittar många bivacker eller Base Camps för deras äventyr i detta område.

Ett tips här är att ta linbanan upp till en utsiktsplats under eftermiddagen. Känner du för att bara slappa eller strosa i det vackra landskapet så gör du såklart det.

Tidsåtgång: 4h

Distans: 15km

Upp: 600m

Ner: 450m

Dag 4 - La Fouly - Arnouva Val Ferret

Idag väntar ditt första höga bergpass och vägen in i Italien. Efter att ha vandrat upp mot Alpe Peule där du kan köpa på dig en del gott vandrar du på fina leder upp mot Grand Col ferret (2537m). Här har du en makalös utsikt över italienska Val Ferret. Som har grönområden på ena sidan och klippor och isiga stor på den andra.

På vandringen nedåt når du bergshytta Elena där du säkert villa en tvättäkta italiensk espresso samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten från den soliga terassen.

På vacker stig längs med floden tar dig så småningom in i dalen. Du övernattar i en litet chalet som ligger idylliskt i dalen.

Tidsåtgång: 5h

Distans: 14km

Upp: 1000 m

Ner: 800m

Dag 5 - Arnouva Val Ferret - Courmayeur

Du börjar dagen med en stigning upp mot en vacker alpin stig som kommer bjuda dig på härliga vyer, stigen leder dig till Refugee Bonatti. Det är ett måste att stanna till vid denna hytta som är legendarisk.

Du har nu två val. Du kan ta den plattare och kortare stigen eller ta den mer avancerade stigen med ytterligare två pass. Båda har sin charm så känn efter hur benen känns och bestäm dig utifrån det.

Båda vägarna mynnar fram till mysiga Refugio Bertone, där du bland annat hittar cappuccino och goda kakor väntar på dig.

Under eftermiddagen når du fram till charmiga Courmayeur. Byn är känd för sin alpina historia med utförsåkning på hög nivå, men även för sin panoramavy över Mt Blanc. Barer och caféer lockar alltid här.

Tidsåtgång: 6h

Distans: 18 km

Upp: 1100 m

Ner: 1600m

Dag 6 - Courmayeur - Bourg Saint Maurice

Transport till Visailles på morgonen. Du vandrar genom Venydalen där du kommer att se egendomliga kalkstensformationer, gömda glaciärsjöar, morän och mycket annat. Via den vida delen av dalen når du fram till alpinklubbens klassiska hytta Refugio Elisabetta. Mycket goda delikatesser att stoppa i sig uppe på terassen.

Via det höga passet Col de la Seigne (2516m) når du in en den franska delen och når nu regionen Hoch-Savoyen. Din destination är nu Vallée des Glaciers (glaciärdalen), en från början alpin betesmark. Ta dig gärna något att äta här och njut av omgivningarna och säkert en och annan kossa.

Härifrån tar du dig ner till avslappnade Bourg-Saint-Maurice som ligger beläget intill floden Isère. Du är klar och du kan i lugn och ro reflektera över din fina insats och vandring i hela 3 länder medan du säkert njuter av ett glas vin och firar.

Tidsåtgång: 4,5h

Distans: 15 km

Upp: 750 m

Ner: 650 m

Dag 7 - Hemfärd eller förlängning med ytterligare dagar

Din TMB-vandring är över och det är dags att bege dig hemåt alternativt boka upp ett par daga till i området på egen hand. Låt oss veta om vi kanske kan hjälpa dig med några hotellbokningar.

Pris från: 13 040 kr

Ankomstdatum

Hela säsongen:

29 juni - 15 sept 2024                                    Anländer: dagligen


Säsong 1      

31 aug - 15 sep 2024


Säsong 2  

29 juni - 30 aug 2024

Priser  Väst                                           


Säsong 1                                                            13 040 kr


Säsong 2                                                            14 490 kr


Singelrumstillägg                                                4 690 kr


Tillägg för ensam resenär                                    2 980 kr


Hotellkategori: 3*** Hotel & Pensionat. Det är inte alltid det finns rum med eget badrum.

OBS: lokal skatt där så krävs är inte inkluderat i priset.

Extranätter

Pris:                                                                                Baspris                                                 Singelrumstillägg


Martigny                                                                        1 210 kr                                                   510 kr


Bourg St Maurice                                                          1 090 kr                                                   385 kr

Alla priser är per person  

Priser Öst

Ankomstdatum

Hela säsongen:

1 juli - 29 sept 2024                                    Anländer: dagligen


Säsong 1      

9 sep - 24 sep 2024


Säsong 2  

1 juli - 8 sep 2024


Säsong 1                                                                       14 260 kr


Säsong 2                                                                       15 780 kr


Singelrumstillägg                                                          6 030 kr

Hotellkategori 3*** Hotel & Pensionat - Sovsal i Val Ferret. Det är inte alltid det blir ett rum med eget badrum på övriga.

OBS: lokal skatt där så krävs är inte inkluderat i priset.

Extranätter

Pris:                                                                                Baspris                                                 Singelrumstillägg


Martigny                                                                         1 250 kr                                                    510 kr


Bourg St Maurice                                                           1 080 kr                                                    385 kr

Alla priser är per person  

Ingår i priset Väst

 • 6 övernattningar enl program inkl frukost.
 • Bagagetransport (1 väska/person max 15 kg)
 • Transport enligt program
 • Detaljerade vandringsinstruktioner
 • Kartor och instruktioner för enkel vägledning (1 per rum)
 • Omsorgsfullt utvecklad rutt
 • Heta linjen för service

Ingår ej i priset Väst

 • Kommunala transporter
 • Resa till Martigny el Bourg Saint Maurice t&r
 • Luncher
 • Middagar
 • Linbanor och kommunala transporter betalas på plats.
 • Dryck
 • Försäkring
 • Turistskatt om så krävs.

Ingår i priset Öst

 • 6 övernattningar inkl frukost.
 • 1 halvpension i Val Ferret
 • Bagagetransport (1 väska/person max 15 kg)
 • Transport enligt program
 • Detaljerade vandringsinstruktioner
 • Kartor och instruktioner för enkel vägledning (1 per rum)
 • Omsorgsfullt utvecklad rutt
 • Heta linjen för service

Ingår ej i priset Öst

 • Kommunala transporter
 • Resa till Martigny el Bourg Saint Maurice t&r
 • Luncher
 • Middagar förutom Champex
 • Linbanor och kommunala transporter betalas på plats.
 • Dryck
 • Försäkring
 • Turistskatt, om denna skulle dyka upp så finns den inte med i priset.

Övrigt

Hur tar du dig lättast hit/parkering/avfärd

Inresa öst och väst:

Tåg: direkt från Geneve (ca 1,5h), Från Zürich via Visp (ca 2,5-3h)

Bil: Begränsat med parkeringsplatser vid tågstationen i Martigny. CHF 10/dag.

Hemfärd öst och väst:

Tåg: Från Bourg Saint Maurice till Trient tar ca 8h med flera byten. alt. tåg via Geneve (5,5h) byt till Martigny, kan också ta upp mot 8h vid sämre tidsbyten.

Parkera bilen i Geneve istället för Martigny så reducera du tågresan med 1,5h.

FLIXBUS: från Chambéry

Vill du åka organiserat tillbaka till Martigny så går det bra att reservera detta med oss och förbetalning. €429/trip och max 8 pers i bilen.

Notera

- Minst 2 deltagare på varje resa

- Eventuell turistskatt på en del tjänster är inte inkluderad i resepriset. Brukar ligga runt € 2-3.

Antal dagar: 7
Pris från: 13 040 kr
Avresedatum
 • 2024-06-29 - 2024-09-15
 • 2024-07-01 - 2024-09-29
Svårighetsgradering: T1-T2 Läs mer om svårighetsgraderingar

Intresseanmälan

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kundomdömen